覺唔覺新Model 3好快好多二手賤價賣

371 回覆
134 Like 10 Dislike
28個到成個d一大半都係85kwh 黎嫁wo,14年稅前76萬(suppose稅後價成百七萬部野),我上面post另一部e200係稅後56萬,本身就係2樣唔同lv 既product,係香港個稅先搞到2部野可比,外國定位係比s class

Anyway 唔反對電車養係平,要睇住銀包既魔刀三腳車係一流,但講到高階油車電車(even model s),車價無100都70,頭5,6年個折舊每個月都近一皮,我買得100既車慳個2千蚊油費未必係最大consideration 吧,同埋,本身到折舊左9成,當年新車車主依家要賣,二手價差個2皮邊係乜考量香港地養車就係燒錢,錫下車既唔好話service,洗車打下蠟都輕鬆冼一萬/幾千啦
你盲?個post 講緊 model 3 你就講model s
住香港唔用香港做例子,講外國又係做乜9
你癲完未
總之砌到油車win就得啦
佢個環保政策要做到2050年碳中和指標

用咁多錢達到呢個target

其實做唔到喺有咩後果
由頭到尾就係講Model 3 得幾年貨,二手價反映唔到電車同油電折舊唔同既分別,model s就係比較可比既例子,其實你跟唔跟到個討論進度有d令人擔心

拎外國做例子係補充由頭到尾reference 返就算香港同價既電車同油車,事實上根本就係2個tier 既產品,有咩問題

同埋,稅制會直接影響二手價值,無左一換一既貴價電車重升左值tim,28 d 21年taycan 賣緊8,90萬,電車揸幾年有錢賺屌打油撚

電車售價稅制年年變,部魔刀三二手價受咁多野影響,代表到d咩?拎model 3做例子傾二手價重癲wo,model s 就係話你知電車個折舊係同油車相約

Porsche Taycan 電動車新車價(已連首次登記稅):HK$1,160,538
「一換一」計劃 -250000 後:HK$838,000

TAYCAN
規格 2021, 電動 5座 120kWh 自動AT
簡評
行貨、0字牌簿、只行12500Km、20吋合金軨、360鏡頭、Sport Chrono、已貼PPF、14way電動座位、玻璃天幕頂.
售價 HKD$868,000 減價
因為電車仲未係主流姐 未來油車只會越黎越唔值錢 大陸為例電車開始佔新車50% 油車越黎越小人買 2手價就會跟住一路減 因為無人要又再減 相反電車2手價就慢慢企硬
二手貴過全新
賣價減唒D 優惠 +13000(quota) +通常D人貼PPF 當10000
Highland 版 1年車係差唔多
大陸電車一早貴過tesla 啦
連登仔究竟係會喺邊個平行世界?
我有個同事架model y揸咗三年八萬里,換咗舊電之後二手車行10幾萬都收
冇二手市會唔會吹大咗啲
連登仔個個都電車hater
換左電 駛唔駛錢先
聽佢講好似唔洗
有冇禁so
仲8年18萬公里
model y 好似叫緊20頭,換埋電得10幾好似有少少被揾笨
油車過幾年無貶值得咁勁
揸到3年係抵既
二手車行仲想點
我部model 3 20年新車揸到今時今日
用左10萬km 行得走得
屋企充電

一個月先洗一次車
粗用腳車
冇理過二手價
用多2,3年我都賺左
油車 每年保養基本啦
然後走去笑 tesla 1手車主窮
我部iPhone 都話有80%,official 話100%播片有22個鐘,姐係依家起碼都有18個鐘,但現實係wtsapp ig 大半日都抆水

The EPA range of our car new was 310 miles. That’s 92.6% of its original range, or 7.4% battery degradation, after 3 years and more than 80,000 miles.

Yesterday, I made a more real-life estimate of my current range. When I reached 0% charge, the distance since last charge was 251 miles. If we compare that to the 310 mile EPA range of the car, we get 81% of its original rated range. If we use that measure, my car has lost 19% of its range in 3 years and 80,000+ miles.

https://cleantechnica.com/2022/11/01/3-years-80000-miles-with-my-tesla-model-3-battery-degradation-maintenance-costs-etc/amp/
買都買model y
新界大把車房識整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞