[親生仔] Google Pixel 討論區 (117) Android 15 正式版已出

328 回覆
3 Like 1 Dislike
Not yet
Beta4都已經好穩可以daily drive
正式版都暫時未見出現問題
唔係因為香港本身就唔喺PIXEL嘅發售地區同支援地區所以處理優先度先咁低咩?
其他國家嘅5G應該之前就支援晒?

買得Pixel嘅 通常都會做定功課大概知有咩功能係喺香港用唔到先
本身就冇喺香港賣 佢點糟質我地都冇咩好埋怨
pixel 6 1010 up 左android 15 都係無5G
用咗9 Pro XL國際版1個月搭CSL,暫時嘅體驗係:

日常5G冇問題,上網有5G水準,MTR搭屯馬線多,除咗某一兩個標準死位外未見有窒/收唔到嘅情況

VoLTE應該係冇嘅,一打親電話就會跌番落3G(H)。收線後下一分鐘會轉番5G畀你。

不過有個小位置感覺比以前差咗嘅係,半個月前我出埠時,過咗boarding gate上到飛機之後,雖然有5G訊號,其實係上唔到網。以往LTE嘅時候即到起飛我都仲可以sd msg, 但今次來回都係要落飛機入番機場範圍先連到上網(比較minor嘅位同埋個人經驗,可能其他ching會有唔同)
其實似乎係Google有意針對P6系列,因為唔淨止香港,其他非發售地區好似菲律賓咁,7系及以上嘅機更新咗都可以用5G,係6系照樣鎖住

至於點解Google要對P6&7/8/9/Fold有差別對待就唔知,可能因為個Modem
https://www.threads.net/@kortchang/post/DBLQjaJpkNw
Android 15 正式版今天開始發放到 Pixel 手機,
這波中日韓用戶不知道有沒有發現,
CJK(Chinese, Japanese, Korean)字元開始支援更多字重了喔

過去因為因為字體檔案太大的關係,CJK 所有語系的字元 + 全部字重就會需要 1.11 GB,這些容量可都是用戶用錢買出來的呀。

所以經過測試 OS 一直都只有放入兩個字重(regular(400), semi-bold(600))。

傳統的字體你可以想像成是如果有 1000 個字元 * 9 個字重,就會需要 9000 張圖片。

但因為 Variable Font 技術的推出,讓這件事情終於有被解決的可能,原理就是你定義最細跟最粗的字重,中間用插值的方式補出來(可以想像成動畫補禎),就可以有效的讓檔案變小,也讓字重動畫成為可能
(例如鎖屏的時間動畫,猜測就是用這個技術製作的)

雖然 Variable Font 很早就被提出,但因為 CJK 字元數量繁多的關係,還是花了很多時間製作,直到 2021 才製作完成,終於在三年後被加進 OS 裡面了呀!
5G機場呢個情況我都遇過 (非PIXEL機)

終於收到更新

終於有啦
up完15,今朝IG係咁crash
無事wo
終於收到
想要
你邊到買?
我最後係美馬買,下星期先到倉
應該要至少月尾先收到
5g有
但volte呢?
我星期二在taobao買, 用順豐寄,見佢係台中寄來香港。今早收到。有D 滑手, 但係幾靚。
個case係咩牌子 邊到買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞