經過咁多年,西九龍最好屋苑仲係咪奧運/四小龍?

309 回覆
71 Like 34 Dislike
你講完之後有冇面紅
荃灣西商場群基本上邊區都冇得比 日出康城想抄都抄唔足
雖然最後因為交通同觀景問題我揀咗曼克頓山
不過荃灣西配套我住過兩年真係覺得冇得輸
四小龍我只睇過一次盤 已經blacklist冇再睇過
無地方可以同荃灣西一戰架喇 如果海之戀唔係長實出品我都衝咗了 荃城又感覺唔太舒服 好多人成日針住四小個濕鳩基座去撼其他區係咪有啲唔fair呢..
高層個價同樓下中低係兩個極端
四小幾好,不過吹到好過奧運又真係吹大左
真,淨管理費都貴過公屋月租
帝峰最top,之後銀海
你知唔知點解四小無大陸人先?
因為大陸人都唔會買四小,個個都係買九龍站奧運站
Ching慘好明顯奧運民生配套好好多,住黎講唔差過九站,由九站搬過去竟然比人話係9 up,樓上有冇去過九站行
唔知你平時群開咩大陸人,但住得奧運南昌個班大陸人質素好明顯好過好多香港人
呢兩度都正,識幾個富二代住呢度d top 單位,平時斯斯文文d 女背住條仔都對佢起勢送上門,現實呃唔到人

同人唔同命,人地老豆幾層留落黎,我就自己儲錢打飛機
九站除左陪女人行名店 同捉pokemon go, 其實真係麻麻
住得呢兩度都係揸車的士出入,其實去邊都唔差太遠

如果靠公共交通工具就兩邊都輸,除非你點對點係icc ifc 番工
四小最多叫又平又市區,大部分景觀都好閪等同無
雖然九/奧都有唔少濕鳩單位樓望樓比d 掹車邊既人充大頭
成個環境奧運一定高班過四小
不過紅色線一定方便過東涌線,除非你假定全世界人都係ICC/對面海返工,去鐵我可以肯定四小一定方便過奧運站,商場一定奧運贏,但四小民生用品鋪頭一定夠晒用
昇仔住過兩年
兩年都塞渠喎
雖然搵師傅通都係七八舊水一次
但肯定渠一定唔好
泓仔住過,一樣一兩年塞一次渠
外表兩個一樣咁殘

最後買左碧
個則係最實用
不過無露台
同埋會所細

泓仔會所好過昇
泳池同園林布置已經贏左

昇仔啲保安差過其他三個屋苑
經商場入大廈早幾年真係自出自入,而家唔知有無改善

買碧係貪個則最好
同私樓對望都算 起碼對家保養外觀都靚仔啲
九/奧/南昌有堆低質面壁單位係對望公屋、商廈反光外牆、高速公路真係永世唔想開窗簾
我窮撚從自用角度同你一樣睇法
但其實好多有錢仔出門幾乎全的士/揸車,佢地覺得每日的士渣車先係理所當然,自細都無乜點搭地鐵巴士呢d 野

大家生活階層背景唔同,睇法都會差好遠覺得對方錯,百貨應百客,少d 戾氣,唔洗勞氣

咪當上網睇多d 唔同角度
九龍站會更好
D人以為碧最遠鐵最平
其實入場費接近最高,因為開揚D同埋尺數大
同埋唔知點解D人話行15分鐘搭鐵
我自己計時平台出lift到入閘10分鐘內
南昌遠啲真係要10-15分鐘左右

利申:住落冇投訴
九站望內圍同icc 既都唔會諗啦
而家海皮又起新樓,要簡極高層,九站如果唔係富二代可選擇既單位已經少之有少
睇邊d, 漾日居擎天或者內園果d 就收番埋算
最誇係維港匯有堆直程近距離望住對面公屋
你窗口望住對面戶公屋殘樓,人地公屋仔望返住你係望昂船州海景
仲要兩個屋苑只係一街之隔
開到呢口價買真係on99
不嬲香港大把豪客合埋眼掃樓花
2手你仲接佢呢d 盤就無得怪人
爬完文覺得個位巴打特別憎奧運
講啲嘢完全唔理性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞