[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(371)Ultra 200或令INTEL翻身做皇帝

379 回覆
4 Like 1 Dislike
原本張list唔係我的, 我搭單問既
因為我係放係屋企用, 而我見threadripper 既TDP好誇張
怕屋企變桑拿房所以揀返家用最多核既算
建議直接360就得
同埋唔洗跟佢嗰個機箱
好似冇前入風 應該會熱好多
如果係我 一係唔換 一係成套換
如果主要玩依幾隻game 其實可以繼續用住先
等出年50系顯卡出埋先一次過換(40系到時應該會平D
係唔係揀有前入風機箱, 360裝上面吹出會好D?
另外ram我見有6000MHz同6400MHz, 揀6400MHz有冇分別?
各位大佬 想砌部機打下3A ,舊機頂咗5年開始G梗

0電腦底
前入風 360冷排裝上面
AMD用6000算喇
法奧買左新機番黎

Wifi連唔到(插左天線)
手機連到個wifi
但新電腦連所有wifi都係無法連線到此網絡
有冇巴打識解決

問緊悠二大哥未覆
唉 等左咁耐終於有機 今日都係打唔到機
貓頭鷹壓得住9950x,好安靜,可以買standard 方便未來之後轉intel 都用得。你醒冇買四條ram,機都開唔到。中咗伏
樓主 非當事人, 但新手上路想問多啲
明白依個情況要轉板係因為oc cpu
咁如果for之後upgrade去x3d cpu
係咪都建議用x板多過b650?
感謝
我用第部機download左個driver , usb拉過新機mannual拉左driver過去裝 都係唔得
你買咗邊塊底板先
Gigabyte B650M GAMING X AX AM5 DDR5

睇番舊post,裝左呢兩個driver

唔講真係閘刻跛?
Gigabyte B650M GAMING X AX AM5 DDR5
師兄
B650M GAMING X 同 B650M GAMING 係2塊唔同既板黎
我就係望緊GAMING X邊到黎蟹仔wifi個陣先望到佢個名根本唔同

我手機cap錯圖 我係用gaming x 個driver
唔該曬巴打們意見

我番去試下用bios個度開番張卡既wifi
睇下得唔得

唔該曬巴打們
C2/3 Oled 其實打機latency 0咁制
部野本來就設計俾人電視加pc 2用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞