[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(371)Ultra 200或令INTEL翻身做皇帝

379 回覆
4 Like 1 Dislike
???
真正既14 代面世
點解要分開2TB?
我會傾向買個空氣壓縮機
空氣壓縮機好大一楷野喎
有隻壞啲野都唔會冇晒,定行ssd+hdd
有冇話幾時公怖

想睇埋先決定砌AMD定Intel
Intel過多兩代先再考慮

用緊14700K
準備轉9000X3D
10月10
邊有位呀ching
system 1隻1tb ssd(防毒放埋入去)
game 1隻2 tb (預用最盡8成)
其實都差唔多

好似mhwild咁講明要用ssd run

hdd而家都只係拎黎擺相同片
我打機求1%low高, 穩定, 唔駛似amd多小毛病
最多i5 就夠用

i7 i9 等要多正既人用啦

坐等遊戲fps實測片
AMD 9000比7000快少少功耗降低25%都勁多人唔收貨,Intel Ultra差唔多情況嘅話應該更加唔會有人接受(掛)
純打機就單條ssd算
要儲片儲相就加隻hdd
有d細部個儲氣缸細隻d同部PC差唔多大
同埋睇你有無其他用途

如果清塵其實吸塵機加隻油掃都唔錯
你樓上
油掃會有機會短路, 静電一啪, 燒野gg
邊有降功耗 9700x開pbo2 上170W
想問下各位
本來用緊3800x x570plus 4070ti 280hz,1080p mon
玩cs2多
但係要較到差唔多全低fps先叫穩定啲(間中都feel到 FPS drop 到100幾)
想問下換5800x3d分別會大嗎?
睇你做圖88定打機多
打機就真係錢多咪換囉
睇你做圖像影音定打機多
打機就真係錢多咪換囉
CPU : AMD Ryzen 7 7700 Tray Processor 8C 16T Socket AM5
Motherborad : MSI MAG B650M MORTAR WIFI DDR5,Socket AM5 mATX Motherboard
Ram : ADATA 32GB Kit (2x16GB) XPG LANCER BLADE Black 黑色 AX5U6000C3016G-DTLABBK CL30 DDR5 6000MHz Memory
SSD : Klevv CRAS C925 2TB M.2 NVMe Gen4 SSD
Display Card : ASUS華碩 Prime GeForce RTX4070 Super 12GB GDDR6X (PRIME-RTX4070S-12G)
Power Supply : Thermaltake 650W Toughpower GF A3 PCIE 5.0 ATX 3.0 80Plus Gold Full Modular Power Supply
Case : LIAN LI DAN Cases A3-mATX A3X-Wooden 木紋 mATX Case
CPU Cooler : ARCTIC Freezer 36 Black Cooler (LGA1700/LGA1851/AM4/AM5, P12 PWM PST*2)
想請問以上條List有冇問題? 火牛650W 夠唔夠張Display Card, 需唔需要轉750W ? Thanks
風扇啲塵好難掃,塔散啲窿窿罅罅掃唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞