[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(371)Ultra 200或令INTEL翻身做皇帝

379 回覆
4 Like 1 Dislike

裝置管理員就咁
唔知巴打睇唔睇到有咩端倪
不如你影下你底板個盒側面個張貼紙出黎先
起碼知道你有冇睇錯底板
好 我番去搞 唔該曬巴打們

我係法奧等左三個星期先有機
客服岩岩答我要收機檢查
都唔知搞幾耐先順利打到機
佢連driver都未裝好 上面張圖佢裝咗蟹仔8852CE
無論係gaming x 定gaming都唔係行依個wifi模組
粗重野都係留返俾法奧接手算啦
唔該曬兩位巴打 可能我咁啦

首先,
裝driver揀番岩module

唔得試bios開番wifi

再唔得俾番悠二搞

知唔知收機到攞番機要幾耐
得收機都等左三個星期
Driver個度 我大約明兩位巴打點搞
我番去理順下裝番岩既driver試下先

有機會我舊機上網search driver search錯
X板得要好多port用嗰D人先用得著
1200蚊左右B板已經可以推到R9
除左價位, 有冇話睇spec就分到
例如幾多A電容, 指定ARM等等
用緊3080 Ti近排開始Feel到玩4K高畫質嘅3A大作唔係太夠力,應唔應該喺呢個時候收張二手4080 / 4080 SUPER ?
giga 板會自動裝app center ,正路唔洗自動搵driver
等多排直上5090
CPU : AMD Ryzen 5 7500F MPK 6核/12緒 處理器
主板 : ASUS 華碩 PRIME B650M-K-CSM AM5主機板
顯示卡 : ASUS Dual GeForce RTX™ 4060 Ti EVO OC Edition 8GB GDDR6
SSD : ROG Strix SQ7 Gen4 SSD 1TB
火牛 : ASUS ROG STRIX 650W 金牌
RAM:ADATA 威剛 XPG Lancer DDR5 6000 32GB(16Gx2) RGB 桌上型超頻記憶體(黑色)
散熱 : 利民 AK120 SE
機箱 : darkFlash dk210 塗鴉版

依條list係自己砌既,敢問咁多位師兄有冇咩問題?會用咁多asus係因為個人偏好,加上有朋友係asus取貨商,如果我用asus既野可以平比我,麻煩哂咁多位。

想問下點心紙咁樣
用下邊依個LIST OK?
https://www.faroll.com/customize#NTA3Miw1ODgxLDU5MDUsNjA1Nyw2OTU4LDczNDQsNzQ2Nyw3NzU1LDc3OTU

主要黎緊係想玩下年隻MHW同等黑悟既DLC

另外想問下PCIE 3.0同4.0既SSD 係有咩唔同既分別?
請教睇youtube 經常出現, 咩原因? 另外有時閃一閃黑mon,
自己去睇下法奧嗰邊同spec 邊個平D先
咁你不如直接15199嗰個優惠套裝算喇 萬五砌到萬七
最近STEAM download game既時候 發覺郁Mouse同打字會lag同delay
game disk 唔係system disk黎
我電腦冇用wifi 用lan線 排除左wifi 會影響mouse wireless連線

跟住搵crystal disk 幫隻game disk 跑分 好正常
但唯一發覺有d唔正常既係 幫game disk 跑分既時候 工作管理員見到game disk 既平均回應時間可以去到成幾萬毫秒

幫system disk 跑分最多都係到幾百毫秒

有冇巴打知咩事
但張卡同RAM係咪最差果隻黎?

機箱都想換第2個
RAM咩事揀呢款?
除非外觀優先
唔係就揀啲6000 CL30嘅
平啲又效能好啲啲先
張卡呢個價位都無乜更好選擇
唔係話G.SKILL打機好D咩?

同價位係咪GALAX既SG會好過佢?
本身想揀張Gigabyte AORUS MASTER
但睇到D人話要注意聯強保 就搵一搵結果話好多人都出究,乜都唔保
所以自己禁到連底板都唔搵GIGABYTE
咩人講打機G.Skill好啲?
要打機用
Ram睇MHz/CL同穩定
G.Skill算穩定
但你呢呢對CL值麻麻
識自己超嘅無所謂
唔識自己超就買啲Expo 6000 CL30嘅
直接plug & play算

Giga你幫襯法奧又唔怕中獎嘅可以一用
我個人就盡量避
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞