[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(371)Ultra 200或令INTEL翻身做皇帝

379 回覆
4 Like 1 Dislike
條RAM轉返條6000 CL30就OK?
唔GIGA啦 真係怕中招
一係向下 一係就向上揀信仰
我揀向下既牌子算 見佢張SG話10月有優惠 又可以平

另外想問埋SSD佢個接口位 PCIE 3.0同4.0係咪無差異?
想買條新既再配多條依家電腦用緊既
ram要平搵6000 CL 30
Klevv有對859
Nodata 799
SSD你係指自己有條舊嘅3.0?
照插4.0無問題
佢最多行返3.0速度
咁買多條4.0返黎,最多1個SAVE野,1個打機用
咁又好似OK

RAM都係搵平就OK?
Ram一般用無特別要求嘅話
跟佢官方XMP/EXPO開
無話邊隻特別易出事嘅
平就ok
令外搭單問句,今時今日係咪無人再比千幾蚊買個WINDOWS黎用?
反正入貨有平
唔好買Prime B650M, 太廢
加上無背板,又仲有 VGA 同 PS/2
另外你部機要黎仲乜, 部機打機, AI ,執相剪片無力
文書又多左啲
打機2K敢問應該點換,換邊板會好啲?唔剪片
好的 唔該你
網上好多方法買key嘅
自己衡量啦
y60箱上matx板+240水冷
個機箱會睇落好空
純2K 打機咁即係你都唔會點要成日USB 過files, 無乜10Gb port 都ok
2K 打機用4070/4070S 會好啲
SSD 應該要換2/4TB, 1TB 太細裝幾隻games就無位
收到 唔該哂師兄 我再睇睇 感謝
請問新底板係唔係頭5個驅動程式都要裝晒?
網上有testing流出
ultra7 對比上代14700k除左冇咁熱之外,其他好似冇乜進步。
呢個網好正, 邊度搵到
無期望
等AMD 9系X3D轉會
舊機轉移都得
你係公司機,公司野,當然要正板
但自己電腦,是撚但啦

想砌部可以打芒亨嘅,麻煩師兄幫幫手
另外想問下內置WiFi好啲定係外置好啲,如果內置好啲就要埋WiFi
插lan線最好
小弟平時打下lol apex cs 想玩黎緊果隻mh
對電腦冇咩經驗 屌細力啲 依度係點心紙
最多玩2K 你呢個budget想玩4K起碼要等多幾年先得
https://www.faroll.com/product/8257/10amd-ryzen-5-7500f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070-super
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞