[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(371)Ultra 200或令INTEL翻身做皇帝

380 回覆
4 Like 1 Dislike
幾多budget先
想問下如果冇拔hdd 會點…
1 x [10月優惠]AMD Ryzen 5 7600X Tray + Gigabyte B650M GAMING X AX AM5 DDR5 + ADATA Lancer Blade DDR5 32GB 2x16GB 6000Mhz C30
價錢:$2,999

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$759

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4070 SUPER EAGLE OC 12GB GDDR6X
價錢:$4,999

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Jonsplus Z20 Micro-ATX - Black
價錢:$480

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 CPU Cooler
價錢:$339

2 x Arctic P14 Slim PWM PST 140 mm Low-Profile PWM Fan with Cable Splitter
價錢:$178

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,383
https://www.faroll.com/customize#NDY1Miw1MDcxLDU1MTAsNzY5Niw3Nzg1LDc5MjksNzkyOSw4MzY3

想問下師兄呢條LIST得唔得 唔該哂
1 x AMD Ryzen™ 9 9950X BOX 漢科代理
價錢:$5,280

1 x MSI X670E GAMING PLUS WIFI AM5 DDR5 ATX
價錢:$1,830

1 x Corsair VENGEANCE® RGB 96GB (2x48GB) DDR5 DRAM 6000MT/s CL30 Memory Kit — Black
價錢:$2,899

1 x MSI M480 Pro 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$999

1 x [10月優惠]INNO3D GEFORCE RTX 4090 D X3 24GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$12,999

1 x [10月優惠]Enermax Revolution 1200W 80Plus Gold Fully-Modular ATX3.0 PCI-E 5.0
價錢:$899

1 x Fractal Design Torrent Compact RGB White TG Clear Tint E-ATX
價錢:$1,250

1 x Noctua NH-D15 G2 Dual Tower CPU AIR Cooler (現貨)
價錢:$1,180

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $27,416
https://www.faroll.com/customize#NTAyOSw2NDY1LDc3MzcsODA1MSw4MTc4LDgyNDUsODM3Miw4NDEx
建議你去check完先
Hdd唔物理破壞既話 都好難壞
求其插落一部機都可以攞到入面D數據
冇話一定要裝Windows落去
換機箱再換cooler應該都係你呢個價
7500F 7600X打機差別唔大
https://www.faroll.com/product/8448/10amd-ryzen-5-7500f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070-ti-super
1. 安裝時有機會裝左其中一部分落hdd
咁以後就一定要兩隻ssd/hdd夾埋先boot到機

2. windows安裝畫面比較柒
未必分到邊隻ssd邊隻hdd
但安裝目標會被清除內容
唔拔有機會鏟左隻hdd既內容
裝完返屋企
發現HDD壞咗
啱啱係悠二個tg group問咗幾位ching
唔該ching先
最後都係駁左7800xt
但google左電視upscale 1080 to 4k好似唔係咩新野
我估1060都ok不過一定出唔到120hz因爲本身個port係hdmi 2.0
巴打可以去電視post問下果邊樓主
Upscale每間廠係有, 質素視乎tv chipset
但以我所知latency係會大左
睇片還可以, 打機你一定唔會接受到
我自己用sony電視, 要開game mode先唔會有咁大latency
睇戲就用返custom mode
收到你
大家好 唔好意思阻阻你地
而家呢部電腦都用左成3-4年,所以脫節咗好多
想問吓我應該換過部新機定抑或就咁upgrade下少少配件就算
玩開暗黑4,cs2,lol之類

cpu:i7-8700cpu@3.2ghz
16gb ram
z390 gaming sli
技嘉2070
想再問埋組合塊主機板同我個塊最大分別係咩啊
你嗰張供電勁D 同多個m2 插ssd
成套換喇 張卡可以諗下留低繼續用
啱啱問左 如果換機箱要加多5把風扇
咁用組合塊主機板供電係咪都應該夠架啦
推7500F絕對夠
推7600X要換板
請問係咪留返張2070? 換其他野
3/4年即係2020年買?
邊個仆街咁大整蠱?
成部換啦無乜好升
巴打想請教一下
如果用途係multi core運算為主(python), 每次可能CPU full load 10-20分鐘左右, 之後可能停幾分鐘又再load
預算20K-30K (唔洗display卡,等50系出左再算), 想參考你呢條因為本身都想出9950X
但唔知散熱會唔會係問題, 上870e同埋換水冷有冇需要/有冇幫助?
定其實670E散熱都已經夠, 貓頭鷹都壓得住?
直上線程撕裂者啦,唔包display都兩三萬budget
X870E = X670E 加幾個usb俾你 所以冇必要買
你想既話可以換水冷
我見你default list係貓頭鷹我先揀翻貓頭鷹俾你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞