[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(371)Ultra 200或令INTEL翻身做皇帝

379 回覆
4 Like 1 Dislike
一路上youtube睇直播一路玩戰棋嗰陣,後者會一直爆ping係唔係正常?

係speedtest/fast.com測完網速,下載速度最低都有250Mbps

電腦塊主板有wifi,插左兩條wifi天線+WiFi USB接收器有冇影響?

黎緊諗住砌部機玩3A大作,希望大佬們指導下細佬
預算方面其實應該可以去到2萬頭,CPU方面想用黎緊出既9800X3D,同埋個MON想要32吋既曲MON
唔該晒咁多位大佬

呢個幫朋友問既
你係咪飛咗去歐服玩
直接用法奧15199嗰個套裝換cpu 再換4090D睇下
不過9800X3D應該好貴
可能會唔止2萬頭
你都圈咗攻頂免問喇
直接7800X3D + ROG 4090D咪得
因為我朋友電腦0知識
所以想乞條LIST照砌算
11月頭出9800X3D喇喎
如果太貴咁我用返7800X3D算顥卡可能都係用4080S算
始終2張卡差成差唔多成萬,有無咩LIST好介紹?
同埋CHING 32吋4K曲MON有無好介紹?
咁直接法奧15199嗰條就得

同埋打機除非係車game之外一律唔建議用曲mon
自己揀翻個心水機箱就得
記得睇下cooler同顯示卡裝唔裝得落

1 x [10月優惠]AMD Ryzen 7 7800X 3D Tray + Gigabyte B650M GAMING X AX AM5 DDR5 + ADATA Lancer Blade DDR5 32GB 2x16GB 6000Mhz C30
價錢:$4,899

1 x MSI M480 Pro 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$999

1 x [10月優惠]INNO3D GEFORCE RTX 4090 D X3 24GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$12,999

1 x [10月優惠]Enermax Revolution 1200W 80Plus Gold Fully-Modular ATX3.0 PCI-E 5.0
價錢:$899

1 x DeepCool AK620 High Performance CPU Cooler - Black
價錢:$479

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $20,355
https://www.faroll.com/customize#NTAyOSw1ODI2LDc3MzcsODE3OCw4MzY2
係咩之前未試過所以想感受下睇下會唔會爽啲
其實我條 list 個箱有前入風, 仲有 2 個大既
下面就 3 個入風, total 5 個
如果 budget size 都唔係問題 , 又唔多 3.5 HDD,
個箱幾好用, 走線一流, 火牛又隔開左
勁靜同埋好涼
攻頂梗係995X3D
部機用左好耐係時候要換機
N卡牌子無要求 唔該大佬
大家好
新手想問下如果部desktop火牛有寫到可以110-240V
型號係Cooler Master V850 SFX GOLD PCIE 5.0
去日本(110V)用就咁插電用係咪無問題?
感謝
係 電飯煲頭呢D應該全世界都統一
唔該晒
唔該想問下自己砌機如果買 2條 RAM …. Corsair, G. Skill 同 Klevv 邊隻會好 d ….

唔一定要最平 … 唔使要 RGB ….. 㩒用穩定就好 .. 謝謝
三個牌子都ok
想問下搵食要做3d rendering , 雖然未去到好專,但都想做野快小小, 同時又有機會兩地飛可能一年一次,所以要上到飛機。
你地會揀laptop 定 matx 定itx (minipc 加desktop gpu )

網上果d laptop cpu and gpu 天梯係唔係真實反映到個效能?

謝謝大家
今日買咗條samsung 990 pro m.2 ssd 插落塊asus z370-f gaming, 塊版有兩條糟,全部都認唔到, ssd係有通電,閃下閃下咁? 有冇得救?

本身插緊970evo 同970pro, 唔夠位,所以換咗條2tb,點知認唔到 用緊win 10
前排買咗條SSD,喺SSD度download晒win11同埋啲軟件咁,但就冇格式化個舊HDD,依家同時插兩個,但就detect唔到舊HDD,重插又好,裝置管理員都見唔到,唔知有冇大佬知道係咩原因
想要128gb ram(工作需要),1tb ssd,唔打機, 10k-15k 有咩選擇
最好itx 機箱搞得掂唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞