[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(371)Ultra 200或令INTEL翻身做皇帝

379 回覆
4 Like 1 Dislike
50系1月先出 係咪都唔會咁快有非公版
公版應該唔會有白色?
因為想砌部全白機玩黎緊下年隻mhwilds同其他3a大作
心大心細緊等唔等埋50 同9800x3d先砌
但又驚到時香港冇得賣/未有非公版(想係wilds出前搞掂)
有冇師兄可以指點一下迷津應該等定而家直接7800x3d+4090d就算
梗係等
我係擔心到時又冇貨或者直情冇得賣姐
始終而家4090都已經過左個算力限制要出張4090Dog
如果美國唔放寛到時新卡個算力都係咁上下咁等黎好似冇乜意思
唔洗諗 香港一定冇得你買公版 就算有都係炒價
直接飛台灣買
空壓機可以長期用環保d
同埋可以有其他用途
罐用一下就無
都唔明要公版係做乜撚野,又話白色,叫條友自己染顏色囉
我都唔明我就係話要白色唔要公版 就係問緊一月先出係咪唔會咁快有非公版
佢就話香港一定冇公版叫我飛台灣買
不過飛台灣買就冇講錯嘅 係冇嘅公版同非公板都冇架啦
講真,唔急住有需求既一定等出50 series, 一來到時40 series又會平,要追性能既又有50series
雖然我都等緊但唔覺得2月28前會有50系卡到香港
到時應該都係買返4090d算

想問下各位有冇咩好推介

已經好耐冇用電腦
1萬內都可以接受
上個星期買咗Gigabyte GeForce RTX­­ 4060 GAMING OC 8G,但係一打機就勁嘈。而家顯卡風扇仲會突然全速運轉之後黑mon,完全唔知係邊個位出事…
試下furmark燒下GPU 如果都係黑mon咁好大機會係卡有問題
近排幫部電腦換左個3060ti ,啲cpu底板同ram都好舊下,想問下如果遲啲upgrade 埋應該點換好?平時玩fps多,想下年玩到mom hunt 同啲3a game ,暫時淨係用1080p。睇過係咪12400f最抵玩,配咩底板好?同埋係咪都要換埋ram

而家部電腦:

Intel i7-9700k CPU @ 3.6GHz

Gigabyte Z390 Aorus Master

Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti EAGLE OC 8GB V2 LHR

Corsair CMK8GX4M1A2666C16 x2

ADATA SX8200PNP M.2 SSD

Kingston A400 SSD Internal Solid State Drive 2.5" SATA Rev 3.0, 480GB

Crucial MX500 1TB 3D NAND SATA 2.5 Inch Internal SSD - Up to 560MB/s - CT1000MX500SSD1

Corsair CX650F RGB, 80 PLUS Bronze Fully Modular ATX Power Supply

Pure Rock 2 Black air cooler, 150W TDP cooling power

Corsair SPEC-DELTA Carbide Series, RGB Tempered Glass Mid-Tower ATX Gaming Case
咁多位師兄你地好,小弟喺朋友手上拎到呢堆零件,請問其他淨低嘅零件可以點樣砌?已經有mon滑鼠keyboard

要求:打FPS,1080p 144hz,唔駛開哂特效
下年可能會升級for打mon hunt
唔使rgb 性能行先
ssd 2tb
筆直方面,我見到好似同一款顯示卡(例如4070)價錢都爭好遠,唔知邊張先啱,所以唔寫低筆直

CPU
AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 6-Core Processor

Cooling System
NZXT Kraken 240 78.02 CFM Liquid CPU Cooler

Motherboard
MSI MAG B550M MORTAR Micro ATX AM4 Motherboard

RAM
Corsair Vengeance LPX 16 GB (2 x 8 GB) DDR4-3200 CL16 Memory

PSU
Corsair RM650 (2019) 650 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX Power Supply

多謝各位師兄耐心解答,如果有問得唔啱問得唔好請見諒

想問係咪除咗顏色唔同都一樣?
update主板bios
去淘寶買
500人仔 R5 5600
50人仔 Thermalright AX120

再去法奧買
$2000 RTX4060
$999 Msi m480 pro 2TB
搞掂
yes
掂!thank you 師兄
請問機箱係唔係只要係mATX就得?
係 建議你機箱係淘寶一次過買好D
冇乜大要求就 先馬平頭哥M2 加幾個風扇
呢個箱99蚊人仔抵屌 幾有質素
btw粒3600建議你賣咗佢 粒嘢打機廢廢D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞