[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(371)Ultra 200或令INTEL翻身做皇帝

379 回覆
4 Like 1 Dislike
前排砌咗部itx機,打機時溫度大概100度上下。
最近有次打打下機突然自動reboot,之後bios顯示話溫度過高,所以依家諗住轉個matx箱。
想問下巴打轉去matx箱對散熱幫助大嗎?
前排砌咗部itx機,打機時cpu溫度大概100度上下。
最近有次打打下機突然自動reboot,之後bios顯示話溫度過高,所以依家諗住轉個matx箱。
想問下巴打轉去matx箱對cpu散熱幫助大嗎?
建議2x48 ddr5 好過4條32 ddr5,前者行到高hz,同一個file 唔知點解會用少啲ram,同行得快啲
謝謝 … 咁到時邊隻平或者邊隻有貨就買果隻

打算英國自己買料youtube學砌一部.
請指教
邊隻平咪買邊隻囉,正常都係A data最平
本身用緊咩cpu同cooler fan?
如果唔係縮缸問題, 你換隻好啲既cpu fan + 散熱油可能已經解決到
仲要睇埋你機箱啲風扇有冇裝錯
可能冇落散熱膏
你只係拎過去係固定點咪真ITX
minipc+gpubox可能仲大舊過itx
拎外地又要走黎走去先諗laptop
買部勁嘅台機擺屋企,買部普通文書laptop remote control 屋企部台機,搞掂啦
首先個問題係你用緊咩CPU咩散熱
換箱唔換散熱其實無乜分別
相反搞掂散熱可以唔換箱
近排買個價非常kam
新舊料都貴
你自己pcpartpicker試下執先
我再睇下點同你改
兩地都係加拿大同香港既屋企用 只係考慮方便上到機 唔駛拆黎拆去又考慮e樣果樣
用緊i7 14700同Noctua NH-L9i
機箱本身冇風扇的
用緊i7 14700同Noctua NH-L9i,另外自己有再風扇吹同抽風
但係今次過熱之後就覺得搞唔掂,諗住換過箱同換過風扇
朋友
Noctua NH-L9i 呢級散熱 +
i7 14700
PL1 65 W
PL2 219 W

恐怕你換上matx/atx箱,都會直上100度比你睇...

https://ncc.noctua.at/cpus/model/INTEL-Core-i7-14700-1818
貓家自身對 L9i 用在i7 14700 既評價
compatible without turbo/overclocking headroom
正常用可以,boost就無朋友
你改埋pl2 做65w 吧啦
買定cpu gpu ram ssd之類既方便裝帶既件 帶上飛機
呢D係香港買會相對比較平

至於主板/火牛/cooler/機箱可以到咗地方再買
我就建議你直接砌兩部會好好多
學到嘢唔該巴打
如果我機箱換Fractal Design Meshify 2 Mini(CPU cooler max height 167 mm)
之後cpu cooler換NH-D15
咁樣應該壓得住溫度?
理論上係無問題
但唔會完全唔 碰/掂 到100度
因為intel 個
Intel® Turbo Boost Max Technology 3.0 係會推某個core 再高dd 頻
所以最後都仍會有1-2個core 間唔時上到100度左右, 但又會好快跌番

整體溫度當然會比L9i 好好多

另外D15 係較既對稱/左右一樣 既設計 (無偏移/規避)
你可以去睇番同當前塊板有無衝突
https://ncc.noctua.at/motherboards

*如果係d有特原背板既顯卡就要自己研究
想問下依家DDR5係唔係唔可以插滿4條?

原本我想16GB 4條咁行64GB,我係唔係要轉返32GB 2條算?
仇人list

L9i根本壓唔到147個熱量
你成套spec貼出黎
最好加埋圖
再諗下點改
盡可能兩條
諗住買呢部 https://www.faroll.com/product/8448/10amd-ryzen-5-7500f-32gb-ram-1tb-ssd-rtx-4070-ti-super
相較4070 super, 4070ti super係咪比較適合run2K games?好似比較"futureproof",諗住玩cities skylines 2/gta,可能flight simulator etc
見到話cooler要換ax120,係咪whatsapp叫佢哋幫手換好過自己買?
之前幫我砌機嘅friend提議我換咗條ram做gskill,但其實睇完文好似冇乜分別,諗住唔換了
有勞指教
陰差陽錯下
你個list 唔換野計
14700 的確可以set PL1/2 =65w 照用

如果張卡係2 slot
cpu 個邊就有 77 mm
48 mm (Configured for Max GPU) / 77 mm (Configured for Max CPU-Cooler)
67mm-77mm 呢級下壓散熱
如axp120x67 , is67xt 呢d 壓到125w左右

不過tuf 4070 應該都係3 slot架啦

免卻成本(時間都係)
建議set PL1/2 =65w 用住睇下夠唔夠用先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞