[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(371)Ultra 200或令INTEL翻身做皇帝

379 回覆
4 Like 1 Dislike
同埋唔建議A卡 flight sim呢D卡好食GPU
一定要開DLSS玩
到時5080係咪一定唔會勁過4090D 諗緊等唔等埋先砌機

上網睇有鬼老咁講 不過都係唔知真定假
有排先出

想要白色嘅電腦 請問有冇咩推薦?謝謝
想問下大家
小弟張rx570就嚟打柴
部機係幾年前砌落嘅i5 8400+rx570, so far都夠用(唔係太打機,係近期見光榮出三國志8 remake有啲心郁,換咗卡可能玩下2k嗰啲咁)
想知呢個時間點應該砌部新定換住張卡先
砌過部4070super 啦
咁嘅話依家買4070好似最抵

主要想玩賽車game
萬頭去到2萬都ok 開盡晝
另外想問下有冇軚盤推薦
感謝

有條list可以幫手檢驗嗎
用途主要係遊戲、剪輯
玩FPS遊戲多
(apex、LOL、CS2 )
螢幕用MSI 27吋2K WQHD 180Hz

預算約10-12K
CPU唔知洗唔轉7800X3D
原本係諗住CPU用14700KF
但發現依家唔推INTEL 13 14代CPU會出事
水魚到瀨屎 正常砌根本連8000都唔洗
法奧15199嗰set 轉4090D
近年火牛牌子第一龍頭係咪Seasonic?
同level有邊啲brand?

賊船啲嘢而家係咪已經唔入流?

細佬有雙MON,想玩下STEAM既ON9 Game同執下相
牌子唔重要, 實用就可, 另外想個機殼細隻啲, 外表唔重要

u應該會買黎緊285k
ssd 2tb/4tb都ok
風/水冷都ok
其他乜都未諗
請指教
rtx4060
u都未出 點指教你
想用hdmi 2.1駁電腦同電視玩steam game
想問下電腦gpu既質素會唔會影響電視睇到既畫質?好似話電視會自動upscale 4k?
一部係1060,一部7800xt,電視LG C3,想出到4K 120hz
諗緊駁邊部電腦好 (1060個部會方便d)
點心紙:

主要更換目的:

舊CPU係i5-10400F,GPU係 GTX 1660 Super,跑新作會lack
舊嘅1TB C Drive 唔夠位,想加多1TB

根據樓上嘅意見改咗少少

CPU: AMD Ryzen™ 5 7500F TRAY
價錢:$1,180

主機板: Gigabyte B650M GAMING WIFI DDR5 AM5 Micro-ATX
價錢:$750

RAM: ADATA Lancer Blade DDR5 32GB 2x16GB 6000Mhz C30
價錢:$799

SSD: MSI M480 Pro 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$999

GPU: Gigabyte GeForce RTX™ 4070 SUPER WINDFORCE OC 12GB GDDR6X
價錢:$4,799

火牛: MSI MAG A750BN 750W 80 Plus Bronze PCI-E 5.0
價錢:$399

機箱: DarkFlash DK353 Mini Tempered Glass Micro-ATX (不包風扇)(加$50可加4把無燈風扇)
價錢:$199

散熱器: Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$159

Mon: Acer Nitro VG272U V3bmiipx 27" 2K, 180Hz, Premium, HDR400 (砌機減$80)
價錢:$1,280

$80 砌機服務
價錢:$80

總計: $10,644+50跟機風扇
https://www.faroll.com/customize#NTAyOSw1MjgxLDYxODMsNzY5NSw3OTM4LDc5NjIsODA2MSw4MDk0LDgxNTk

小弟係咪可以落單

舊機係ATX,有個裝相嘅HDD,打算裝入新機,o唔ok?

如果換ATX板,插返舊C/D drive 做C/E drive,加多個D drive 做遊戲drive 會唔會抵玩啲?

唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞