Router路由器 集中討論區(67) 為己為人 中共牌子勿選購

314 回覆
3 Like 1 Dislike
之前有平
一律建議用aruba ruckus
保證到你死亡果一日都唔會有wifi斷線問題
最近對rs300有D興趣, 但係想問netgear 係咪會迫人開netgear account 咁on9?
行埋smb 級 router /firewall
隨咗改 rules / 開 port ,掉佢埋一邊就得
印象中aruba係保用99年
一有問題直接換新比你 一部4000定8000
邊有得輸
只係唔敢出錢
你要用佢個 app remote 入去就一定要開 account。

佢唔比 remote 入 web UI。
Linksys Fgw5500 sim router 熄咗機之後,着返機無Wi-Fi訊號。有冇巴打試過知道點解?
我聽講local入web ui佢都要攔你幾次
重開都冇?定係要試吓reset?
佢不斷重覆跳三盞燈,循環跳幾次就着紅色燈。之後重覆又重覆,總之就connect唔到wifi signal.

試過按5-10秒reset掣無回應

Google完發現有同樣情況嘅人係Reddit開post,最後都無答案

https://www.reddit.com/r/Linksys/comments/1epfghq/fgw5500_suddenly_cannot_get_online_after_power/?rdt=63396
終於甩到有線,岩岩簽左pccw 2500mb
想問下屋企900呎 三房
Rs300夠唔夠做 之前用deco mash 廳同尾房一個,中間都唔係收得好好
唔夠
一定要mesh
又未至於嘅,不過係麻煩啲,用開華碩相比下佢個 web UI 係好差。

App 乜功能都冇。

佢個 Armor 服務係咁叫你比錢。

大致係咁,用咗一個月,速度、WiFi coverage 、穩定性冇投訴。

不過講真3千內,要有 2.5GbE WAN, LAN, WiFi7 6G,暫時好似冇其他選擇😅
其實你應該要放廳同中間。
老實講 算尻數呢隻牌子真係
紅燈既斷線問題 多到根本係無人解決到
你周圍睇應該都睇好多都罵垃圾
噢咁樣應該係死咗Firmware
有冇得保養或者搵返5g台?
我之前都試過 無限閃燈冇反應
因為正常撳住reset佢會全部燈熄晒跟住重開
發現睇好多都係 正常一段時間 佢就會自動唔係斷線 就紅燈 痴尻線呢個品牌
呢個價除咗支牌,其他真係冇
講真 用左咁多年 我自己用加幫屋企人朋友裝加埋十幾廿隻都從未見過你講到咁極端
唔知 你用得好未得
無問題未得 但隨便網上 睇成堆人差唔多既一樣問題 事實
你唔洗咁嬲既 人唔會無啦啦吊尻佢垃圾既 總有原因
又唔係有錢收
本身諗住唔係netgear 就係asus, 行貨來講最抵玩好似真係作。。。係咪應該等等。。。

最近間中會斷一兩分鐘網先諗住換
唔關事囉
係最近打機都知
但唔係主因 同埋打過去電訊 佢邊完全正常無問題
佢叫搵返佢地邊 佢地邊dns個問題係佢地
我換完 770用到此時此刻 行去邊 露台 廁所都未試過斷線!同訊號未過掉一格!你唔知算 之前我講過個問題
我係見你講到咁嬲先講兩句姐本身用緊好穩陣又未遇過你講咁樣
講真 堅嬲 用左應該一個月多
比佢搞到 火滾 大佬有時上網過數 交易佢突然斷線 你唔禁得 f5 等陣重覆左 係度等 隔陣又分機無左連接 就唔係斷一斷 點用呀
跟住你都算 熄一熄 佢正常返 佢隔陣又係咁 不停loop
你試下
最大問題個根源 係佢令到個dns有問題
個問題我上網睇左好多好多 先搵到個人類似 但我無跟佢做 唔好搞 我情願買返隻用過 肯定質素既netgear orbi算
未搞我 我唔想痾屎都痾到唔順暢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞