Router路由器 集中討論區(67) 為己為人 中共牌子勿選購

314 回覆
3 Like 1 Dislike
原來有router post

早幾個月買左linksys mesh Velop Pro 6E一對。一隻放廳做呀媽,一隻放房做呀仔, 屋企用緊網上行1000MB。呀母keep住有900mb、呀仔都有500-600。
但近呢半個月,呀媽呀仔都得返90mb左右,但信號穩定。初初我將呀仔reboot 重設,又call網上行幫我reboot 信號,係曾經上返正常速度,但玩左一陣(唔夠半個鐘)呀媽同呀仔就會不停轉紅燈藍燈, 最後又自動落返90mb但又會穩定返。
我初初諗會唔會手氣唔好買中左隻易壞既router,但直至最近睇到呢個post,令我懷疑唔一定係我問題。唔知有無師兄最近同我情況好似?或者有無師兄可以初步判斷到係我個別router問題還是真係網上行問題?
大家近排網絡有無成日斷斷地咁?
https://lih.kg/DcmKodX
會唔會係你條網線接觸不良 可以login隻router睇下啲port行緊咩速度,如果顯示100Mbps即係線問題,如果唔關事就試下Flash最新firmware
linksys 個apps都係返我去fast.com 做網速測試
但打上網上行果時, 佢都睇到router係行緊100MB 而唔係1000MB, 所以佢幫我遙距reboot modem, reboot完當下又真係去返1000MB, 個職員仲話有時modem 都要reboot, 所以再遇到呢D 情況就打上去.
但reboot 完, 電話都收埋線, 隔左十分鐘左右, 母子router 開始變紅燈
最麻煩係, 佢係keep住紅一陣再白一陣. 直至速度落返90mb
所以當刻我覺得係我router 問題
但我係linksys 個facebook PM問解決方法, 佢提出既方法對我都係冇用.
唔關modem事,我隻網上爬華為modem幾年都冇reboot過,咩問題都冇, 你個問題一係router一係LAN線, 應該係modem>router嗰條LAN線有問題
明白, 咁我約網上行師傅上黎搞
條LAN線係要你自己換㗎喎,師傅搞光纖only
自己買一條換佢應該就搞掂
你肯定之前有嘅?
因為有可能用咗嚟做wireless backhaul 收埋咗
順便叫師傅睇埋modem 有無事
見netgear770出左 即刻換返
永世不會用linksys 用一次就明白
佢係mesh wifi簡直是笑話。
完。
搞咩
我幫fd 搞親都係linksys 冇獲
本身 用開netgear
但wifi7出現 就膽操操試下轉會
唔掂 由出用到今日
我真係忍受唔到佢 成日無故斷線 連成日會連最遠個分機
入佢ca模式 試哂固定80ghz 160ghz頻道 乜都搞哂試過 都係會隔幾日 斷線無故 收唔到訊號 忍受唔到
今日即豐澤買三支netgear770 聽日收
堅 信我別用linksys 真係垃圾品牌
補充換之前隻netgear 752
從來未試過會斷線 係從來都無 一次都
仆街用佢linksys 唔撚知以為返左石器時代 好似雙頻啲wifi5 router咁成尻日無啦啦話 分機斷線 要拔線重開
mesh wifi也不如 堅別用此品牌 不是無中生有
仆街真係浪費金錢
調返轉 我用咁多年Linksys 從未斷過線 反而幫人裝Netgear 就試過
好多時都唔係router有問題
可能係干擾或者其他唔好彩因素
唔好曬人哋時間啦
Linksys 隻WiFi 7 係2x2 天線黎 加埋6GHz 範圍細過5GHz 會唔會係你個擺位問題
ASUS個Mesh都好撚弱智,唔用線連起2隻router pair唔到,不過有可能係AC68U太舊先咁
通常amazon有貨香港大約幾時會有行貨be92u買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞