Router路由器 集中討論區(67) 為己為人 中共牌子勿選購

314 回覆
3 Like 1 Dislike
再唔係借埋隻機試,通常5G 家居 plan 都有7日冷靜期
買左ASUS TUF AX6000
放係木櫃頂上面係咪就夠佢散熱?
使唔使加散熱片墊底?
搭單問個關於大陸翻墻嘅問題
眾所鳩知大陸呢幾年對國外VPN係全方位打擊,好多久經沙場嘅老兵都已經收皮,目前大陸主流嘅翻墻方式已經慢慢變成機場代理(SSR、V2 Ray、Trojan之類),但呢啲機場代理通常安全性成疑,甚至可以話係冇
由於大陸有頭家耐唔耐要返去,考慮緊如果用ARM/x86+OpenWRT呢啲軟路由行機場代理做主路由,然後加多個wireless router行傳統VPN做AP,想請教下各位ching咁樣嘅搭配係咪可行
我自己係香港用Asus router,firmware 有埋wire guard 就咁申請個免費ddns就翻到
唔知啱唔啱你既使用情況
一定要mesh, 買返隻三頻效果一定好啲
你依家係Wi-Fi最低階嗰隻
可以考慮買二手mx4200先$500左右一隻

想問700呎村屋放綠點
一隻asus ax82u 搞唔搞得掂
巴打嘅意思係香港呢邊開wireguard server,大陸就用wireguard client連返香港?大陸唔係好容易block到wireguard嘅流量咩?
利伸 香港用緊AX86U
我是咁做的
可能我用量少,暫時試過幾次都未被人block既
等緊Synology 出wifi 7 嘅我路過
係咪唯獨rs300 5ghz channel 不可以用auto 一定要set死 見到2.4 和6ghz都可以auto

啱啱又有新fw 1.0.1.60 仍未解決

有冇用rs700s ching 有一樣情況
rs300 smart connect佢會自動分派 2.4 5ghz 和6ghz 距離去劃分 多數時間推去2.4ghz
mx4300 有無mesh
見官網話無
街d 人又話有
官網寫冇,應該閹割咗
如果你識刷Firmware應該就可以用
我估入面個餡應該一樣
MX4300~MX4200=MX4050
刷得見啲人玩 openwrt
想問下題外話, 呢家返大陸想無限上有咩揀
老豆用緊clubsim 投訴好大冇data
唉完全唔識,只係想簡簡單單上個網
Tuf be6500有冇伏?
舊laptop wifi adapter 由 wifi6轉wifi 7,
會唔會因為天線問題影響咗6GHz既接收?

請問ASUS TUF AX4200 同 rt-ax5400邊隻好用?又或者有無相同預算推薦下
買咗Linksys Velop Pro 7先發現自己想要兩個2.5G插口
趁而家2手價仲有接近2000賣左出去先,唔使蝕咁多
係美國點解港版iphone 16 promax 都會搵倒人地條6ghz upper?
ASSUS BE92U出未

6月release 10月都未買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞