Router路由器 集中討論區(67) 為己為人 中共牌子勿選購

314 回覆
3 Like 1 Dislike
哦咁我lock 三位數 5ghz channel 應該就得,試下先,感謝各位巴打
勸你 直接放棄吧啦講真
嘥精神時間
上網搵極都係成堆人世界各地都一樣
最撚on9都係無解決方法
你上reddit佢官方 有人只會答你 叫你講多啲 講完都係無跟進 多尻如果垃圾黎呢個品牌
總要佢 有段時間係比黑客搞尻過 你如果係個段時間已經用 勸你快改密碼 !
仲有呀 linksys呢隻品牌 垃圾到
你就咁係appstore睇佢個app啲人回覆 禁最新
已經見到啲回覆啲人吊 一尻樣 斷線 紅燈就唔係
唔係 所有裝置會用到
會令到你可能上唔到網
同埋 160唔係用到就好
附近山頭 或者 多天線 仲可能長期會2.4ghz
呢個係周圍睇 睇到 好似hkepc 邊啲人都有講 同個度好多專業 識多啲既用家 你可以去個邊睇多啲
有理說不清
樓主即刻搵消費者委員會交代 講比佢地聽
唔洗再係兒登 聽人地講道理浪費時間
要教就教左
覆錯添 覆緊睇緊另一個post 香港寬頻
Orbi RBKE963 (Wifi 6E)

但配HKBN 2000M

得唔得呢?
有錢咩都得
有冇人asus router
用用下wlan port紅燈
wifi discover唔到
試下手動DNS加
8.8.8.8
1.1.1.1
用緊opendns
試下無壞....

紅燈代表router出唔到街, 如果試轉完DNS都唔得, 而你隻router又無壞, 咁就應該ISP問題
應該唔係ips問題
上一隻asus冇斷過
呢個情況 要reboot先解決到
唔係ISP問題, 又假設你隻router 無壞, 咁就一定係setting問題

我自己用過3隻asus router, 用netvigator, 3隻router唔手動DNS都會用用下紅燈, reboot有機會無事。改做8.8.8.8 就無再紅燈過
用aruba咪算數囉一勞永逸
家居sim卡上網計劃限制咗用家嘅使用router款式
點會限制咗?
佢都係俾個網絡輸出你
後面你自己加咩都得
請問linksys 隻LN3121推唔推?
屋企用緊隻asus ax3000成日斷線
諗住換左佢
話說諗住換隻新router
300呎公屋,10部device左右
最緊火嘅用途係想mirror 咁用ps5 打機
係咪唔用腦咁買netgear RS200 就ok
係咪mirror ps5 打機(單機) 應該都會順?
請問大家係咪而家買一定要wi-fi 7呢
Zyxel 5G router 其實ok
不過香港得水貨
不如搵隻二手mx5501 同spec平一半
上面啲人就話成日斷 不過真係睇彩數
我就覺得平靚正 Carosuell 特別多全新二手
Wi-Fi 6都好夠用,Wi-Fi 7成幾千蚊
買得起咪用好耐囉,暫時唔見有咩應用用到咁快
有樣嘢想請教下

最近幫屋企人果邊換router

依家router個位就係廳近門口個位,果度有兩部PC同部NAS擺咗係度,直接用線連

但房就係廳嘅另一邊,再隔咗幅牆,屋企人投訴房入面收得唔太好

因為廳嘅另一邊當年有走暗喉,有lan位

好唔好買個有線router,modem 駁落有線router先,經有線router駁本身嘅pc同nas,再經暗喉嘅Lan係廳嘅另一邊擺router,set個router做基地台模式,等個router近啲間房,信號好啲?

有線上網果邊個效能會唔會差咗?有線router個性能應該差過個router

router用緊ASUS AX6000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞