點解和服咁靚咁可愛,所謂嘅漢服咁撚柒?

356 回覆
92 Like 288 Dislike
屌 男人黎 師兄食到咁偏
大佬你邏輯好有問題喎。

1.我答緊你盲反舊個point, 我個問題係開放式無固定答案,你做咩無啦啦拉埋對政權立場嚟講?你咁講嘢立心好不良喎。

2. 邊個畀權力你幫以前事件定性? 我愛國我覺得以前無錯,你落判斷你係邊方發言人?
你而家呢段嘢都係靠你啲想像力鳩打
漢服點會唔靚
只不過和服除咗件衫
背後仲有成set 優質文化
你條女似朱咪咪我深表遺憾
如果中國人真係想復興傳統文化
佢地應該讀返四書五經
學返仁義禮智 忠信孝悌
溫良恭儉讓
否則所謂漢服只不過是沐猴而冠
無異於被髮左衽
窄旗袍個美學就好似大乘同小乘佛教個分別
你唔識就唔好亂講 淨係織法 染法 日本嘅講究係有幾百年,最出名咪西陣織呢啲

但漢服/華服最多係一朝一時嘅fashion
加埋唔肯認旗服嘅心理包伏
遠遠未到民族level
淘寶貨問題多
手工質地剪裁都係垃圾
用返勁嘅裁縫用返靚布料就唔同睇法啦
佢揀埋d顏色黑咪蚊咁
睇返清朝平民百姓啲衫嘅相(雖然係黑白相)
普通人全部都爛身爛勢
到唔着到某一個日子都唔會洗
幾千年歷史嘅審美眼光話左你聽
你對旗袍嘅講法係民國後期嗰款
靚嘅旗袍係好色色,都係刻板上中國城夜總會嗰啲

但其實和服同漢服同源,都係講求大方得體,注重端莊,用大量布料堆積去呈現嗰種束縛同飄逸感。氣氛上係雍容華貴,整體嘅和諧之美。

後期先逐漸「洋化」。西歐尤其法國係講求個體差異,加咗好多以講求個人特色,要剪裁精準去修飾身形同表現個人風格,高矮肥瘦都合適自如咁行動。
唔著是永遠最漂亮的
旗袍是一種在近代被發明的中國女子的服裝,是一種由民國時期的女子模仿男子長衫而形成的衣服,在20世紀曾廣泛流行於中國,以上海和香港的女性為代表。

穿旗袍的女子
旗袍於1921出現,1925年開始流行,因為旗袍讓女子能穿著原本只有男性才能穿的「袍子」,在清朝末期體現了男女平等,在中華民國大陸時期成為女性國服[1]。20世紀前葉,旗袍在上海的上流社會非常風行,是名媛聚會社交的標準配備服裝。這股風潮還傳到了香港,由於上海和香港外國人數量眾多,導致旗袍最終在外國人眼中成為「代表中國女性的服飾」。直至今日,旗袍仍為上海和香港在近代歷史中的代表符號之一[2]。

wiki 話係民國服wo
屍體play?
其實我覺得唔係漢服柒係淘寶整得柒
根本冇所謂漢服呢樣嘢
就算有都係現代先發明嘅嘢
小粉紅發明出嚟,扮有服裝文化 。
90後依加都3張野了
中囯人著港服
中囯(1949 - )
台灣(1911 - )
香港(1841 - )
斷層咗好多國啦
日本一直無斷
只係流傳中不斷改良
日常有場合持續使用
隻波台狗識條撚,平時都係著開寵物衫
呢啲係漢服?點解感覺似胡服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞