點解和服咁靚咁可愛,所謂嘅漢服咁撚柒?

356 回覆
92 Like 288 Dislike
重點就係日本嘅和服唔係玩唔係興趣係現代化同傳統,而家中國興嘅“漢服”就只係興趣,就算幾講究都好都只係重現古代人點著
正如日本人而家唔會著十二單,旗袍都唔會有人著到好似環珠格格咁
感謝講出實情。
都唔係嘅,農曆7月14再出嚟嘅話其實幾應節,我覺得政府可以推廣吓農曆七月14着漢服嚟推動旅遊業
https://www.instagram.com/reel/CzgmAooy6a2/

既然都係講主觀感受

我就覺得好靚勒
和服都係化現代妝姐,有幾多個剃到條眉得兩點塊臉白到成隻鬼咁再柒黑d牙
旗袍極蝦人著

單係呢點已經無可能好似和服咁流傳
個po就係講點解漢服咁柒
正常就討論點樣做可以冇咁柒
你就本末倒置越搞越柒
嚟緊萬聖節可以試吓先
嗰時漢人著咩?而家認真啲玩所謂漢服嘅人,著衫嘅風格都係近社會極少數上流財賈王公貴族衣著,以前著呢類衫嘅人係有人服侍預佢唔需要點行做粗重嘢有轎有馬車接載出入,但而家啲人竟然調返轉要著嚟鬧市周圍行日常生活,唔符合件衫功能設計咁去著件衫係想點?無呢種身份地位就咪鬼咁著啦。

漢人以前絕大部份都係草民著素色工作服,要玩以前漢人著咩,係咪要著返呢啲衫先啱?
你講得好岩呀

班友各方面反中黎黎去去都係同一招

踩一捧一

即使和服最靚所以其他舊文化既服飾就無存在價值

唔怪之得香港無晒自己文化

得返d剩係識吹捧外國文化既垃圾

淨係講開埠娛樂 粵曲唱大戲都無人傳承

覺得核突老土 遲d分分鐘舞龍舞獅都要反

依班人最恐怖心底對自己文化自慚形穢

跪慣左唔識企返直
俾大清 搞左幾百年
依家又想拎返漢服出黎
同依班人講晒鳩氣

總有地方可以挑剔

佢地要話你柒

就算用真絲真金真銀做鋪料都可以話你柒

再唔係就話p圖/硬照先靚

就算有晒典故都會無視話你作故仔

btw近排上面興戰國袍超靚心口個v 字位剪裁
自己諗返,邊個用咗幾十年大力排斥踐踏摧殘自己一切舊事物再講啦。
不過漢服都好蝦人著,女仔著好睇好多,男嘅好少著得好睇見親都係瘦矮
朝鮮都幾靚
最近99 套戀人
好撚核突
1。你反政權就反政權 反咩傳統服飾

2。又拎舊野黎講?!你成世人無做錯過事?何況係一個政權依家人地推廣返又唔鍾意 你依班人真心kam 而家推廣又話柒 咁你應該要支持佢十年前大力排斥踐踏摧殘舊事物 破舊立新喇
難得見到講良心說話嘅巴打
大陸妹,啲口音好重
無聊一問:有部份人係着嚟主要for宴會場合 (例如結婚着),咁你又點睇?
戰國袍心口v字位即係點?有冇圖?
柒撚過媽西 凈係諗起朱咪咪拎住把扇搖下搖下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞