點解和服咁靚咁可愛,所謂嘅漢服咁撚柒?

356 回覆
92 Like 288 Dislike
*和服韓服
和服 韓服 漢服 藏服 都有得當地租黎影相

連登反中boy:得和服韓服靚 其他全部垃圾

人地好多有晒出處版型仿照返戰國墓挖出黎既文物既整 又有晒典故

你要盲反我仲可以講咩春

係咪要著件文物響身先算數先叫真
事撚旦 總之香港係冇漢服嘅傳統
咪撚格硬屈落去香港文化到
係咁多
你仲未明我講咩,
人地和服有無人會走去著返平安時代 戰國時代既衫?
人地著緊既和服係21世紀甚至再細分啲,令和年代既款式樣款,
同你果啲漢服走去cosplay古代人係唔同架
兩個國家都唔同 有咩比較性

同埋點解一定要比較?

漢服一定要跟和服果套做法就一定最好?!

即係漢服唔可以用自己果套黎發展

和服唔做太舊既服飾漢服就要跟

憑咩?

洗唔洗修條傳統服飾法例

禁止穿著太舊時代既服飾出街

夠晒民主自由
你都仲唔明
人地和服係一件傳承千年不斷跟時代改良現代傳統服飾,
而漢服只係你喜歡cos邊個朝代就邊個朝代既古代衫
文革時期推倒嘅舊主義思想
但你都冇答過,點解你講嘅呢種冇斷過嘅傳承先係最好?
點解唔可以有第二啲民族服嘅發展方式?日本嗰套就係唯一?
旗袍要黄蜂腰、甴曱肚先好睇, 即係話肚要有少少肉先好睇,
不過呢個年代應該只會追求冇肚腩
無論邊個民族服飾發展方式就都係一樣係無可能會斷層因為係一直著緊,
中國同香港就一定係民國服飾(馬掛/旗袍),去到今時今日過節都仲會著,
而漢服就唔絕對唔係民族服飾,佢只係古裝衫
最大問題係所謂漢服(先唔講點define漢)斷左層, 而家見到嗰D cosplay味濃,
最記得有人提過衣領左包住右, 定係右包住左,都唔可以亂來, 因為其中一個方向係白事先會咁(都係唔記得邊個朝代), 但明顯而家提倡嘅人完全唔識

睇嚟睇去都係馬面裙順眼少少
其他真係好似cosplay
「無論邊個民族服飾發展方式就都係一樣係無可能會斷層因為係一直著緊」

呢句點嚟 你係講緊無論邊個民族嘅服飾都「應該」要咁發展,定講緊無論邊個民族嘅服飾「事實上」都係咁發展?

(1)如果係前者,咁個理據係邊?點解每個民族嘅服飾都應該要咁發展?點解唔可以唔跟?

(2)如果係後者,咁而家漢服咪就係唔跟呢個發展方式,所以事實上並唔係每個民族嘅民族服飾都係咁發展。如果你話漢服事實上唔係咁發展,但佢應該咁發展先得,咁就loop返去上(1),麻煩你俾個理由點解每個民族嘅服飾都「應該」咁發展。我就睇唔到有咩理由。
用長衫嚟稱呼比較冇種旗味
著前朝服飾?? 想點?! 有無犯國安?
你到底知唔知咩叫民族服飾
你個民族突然間爆出來既?
唔係既話咁直到現代化前日常生活著緊咩,果件咪民族服飾,
而家純粹因為件民族服飾唔靚,所以夾硬整件古裝衫當民族服飾
但個人就算幾靚 一著漢服就扣分
淨係影硬照得
現實著成咁喺條街行好難頂
錦衣衛?
「直到現代化前日常生活著緊咩,果件咪民族服飾」

你講緊嘅只係通常啲民族服飾點嚟,但唔係「民族服飾」呢個概念嘅定義喎。我查親嘅source,全部都係講「民族服飾」就係代表一個民族嘅服飾,同佢係咪現代化前著落完全冇關。

另外就係,事實上有一大堆民族/原住民,係現代化前因為俾殖民者/所屬地區嘅主流文化打壓/歧視,所以冇著所謂嘅民族服好耐。呢個連同唔敢講/唔再學自己民族嘅語言﹙甚至唔再用民族語言為小朋友改名﹚、唔再過自己民族嘅節日、唔再信自己民族嘅宗教等加埋,形成一系列嘅壓迫,令呢啲民族被迫要融入主流。而後來解殖、原住民文化復興運動等,就係重新提倡返呢啲文化,過返自己民族之前有嘅節日、學返自己民族嘅語言、信返自己民族嘅宗教等,當中就包埋着返自己民族失傳咗嘅服飾。而佢地同其他人都會覺呢啲曾經失傳嘅文化就係代表住呢個民族,亦係自己嘅民族服飾。但用你嘅講法,無論佢地覺得呢啲服飾幾能夠代表自己民族,呢啲係咪都唔可以叫「民族服飾」?

最後,你個定義屈埋呢啲要係現代化前「日常生活」著嘅先算係民族服。但事實上超多民族服本身以前都係節日/儀式先著,呢個「日常生活」嘅定義又係你自己加落去,完全唔match啲民族叫緊自己嗰啲民族服
講咁多咪即係cosplay囉
係你自己一開始祟日死要跟日本,覺得要咁一直流傳落嚟先係民族服,明明通用定義就係代表一個民族嘅衫就係民族服,同係咪一直流傳落嚟無關

跟住一大堆搞民族文化復興嘅原住民,又會因為啲衫嘅傳統斷過,無論人地自己幾認同件衫,都俾你屈到唔係民族服

而家駁唔到又淨係鳩叫口號話人地cosplay

算啦,同你再講落去都係晒鳩氣
你啱你啱,
我真係未見識過一套「民族服飾」一時又宋朝 一時又戰國 一時又唐朝
大把民族一個民族幾套唔同民族服飾,而且套套唔同歷史啦,自己上去wiki search下啦屌

求企講印度,女性民族服飾包括lehenga、choli、sari、pathin等,男人又有achkan、dhotis、kurta、pheran等,你自己逐樣google吓。

你唔好以為得日本嗰套係唯一先得㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞