點解和服咁靚咁可愛,所謂嘅漢服咁撚柒?

356 回覆
92 Like 288 Dislike
唔係老土唔老土既問題。
清朝無人著你理解既「旗袍」,呢個係民國時代,借用滿服設計、西服剪裁既現代產品。(呢點無咩唔好)
正如部份漢服傳統(只限女裝),融入現代設計會好睇。

問題係,大傳統已死。無人講得清,咩場合應該著咩衫。
就算每一款漢服都改良,全部都靚
結果每次華服聚會,都百鬼夜行咁。
其實我覺得無問題 百花齊放 多元成家

想著咩就著咩

唔係就係人民 民生追求既享樂咩

太自由 又想有返d約束
傳統衣服(相對於普世既"西裝"),作用係產生大家有共同傳統既想像

行夜市你要著振袖係自由,但應該無人會咁做

當傳統已斷,漢人行年宵,一個低胸唐服、一個旗袍,一個馬面裙
你唔會因此產生,大家有一個共同傳統既想像

見過一張相,中國人行婚禮,新人穿(大致係清裝既大紅婚禮服)
兄弟著明式錦衣衛,姐妹就唐式低胸
大佬,真係唔掂架
得罪講句香港大部份d男仔

at least 70%不修邊幅

皮膚黑 發腮 著埋軍工裝成個農民工咁

(經常響人流旺區觀察 15分鐘以上)

佢地唔著漢服都算有自知之明

不過希望多d靚仔靚女著漢服推動依個文化
動漫展 唔俾dc同marvel 同場

潮流展 唔俾Nike adidas 同場

就最好

你話你地係咪夾硬搵野黎吊

你話你地唔係 其他明眼人都覺得你係

當然佢地可以搞個明朝/清朝 區分既漢服展 黎解決依個問題

但響我角色依d係鳩吊 根本就無需解決
唔係老土唔老土既問題。
清朝無人著你理解既「旗袍」,呢個係民國時代,借用滿服設計、西服剪裁既現代產品。(呢點無咩唔好)
正如部份漢服傳統(只限女裝),融入現代設計會好睇。

問題係,大傳統已死。無人講得清,咩場合應該著咩衫。
就算每一款漢服都改良,全部都靚
結果每次華服聚會,都百鬼夜行咁。
其實我覺得無問題 百花齊放 多元成家

想著咩就著咩

唔係就係人民 民生追求既享樂咩

太自由 又想有返d約束
傳統衣服(相對於普世既"西裝"),作用係產生大家有共同傳統既想像

行夜市你要著振袖係自由,但應該無人會咁做

當傳統已斷,漢人行年宵,一個低胸唐服、一個旗袍,一個馬面裙
你唔會因此產生,大家有一個共同傳統既想像

見過一張相,中國人行婚禮,新人穿(大致係清裝既大紅婚禮服)
兄弟著明式錦衣衛,姐妹就唐式低胸
大佬,真係唔掂架
動漫展 唔俾dc同marvel 同場

潮流展 唔俾Nike adidas 同場

就最好

你話你地係咪夾硬搵野黎吊

你話你地唔係 其他明眼人都覺得你係

當然佢地可以搞個明朝/清朝 區分既漢服展 黎解決依個問題

但響我角依d係鳩吊 根本就無需解決
因為你唔明,Cosplay同正式場合既分別
cosplay我話之你著咩,你喜歡咪著。個場合就係「大家扮野」

正式場合,以日本為例,你唔會著浴衣去成人禮
唔會著十二單去行夜市
去飲同去喪禮既和服一定唔同
正如無人著燕尾服返工

當然,中國文化已斷層,
(劉少奇老婆出國著旗袍係反革命罪證)
結果漢服只宜cosplay。無從建立咩場合著咩衫既傳統
肚兜幾靚,不過冇乜人著
按上面某些優鳩既意見
大可去喪禮、去飲時著肚兜助慶。
你屈人d例子都幾極端

幾夾你本身既角色
講到尾都係一定要用日本黎做指標

其他國家都係垃圾 講西
響我角度 你依d係鳩吊
如果唐朝啲衫呢
咁你大可繼續推動鳩著華服

然後行年宵、結婚、咩都百鬼夜行咁,
向好處想,的確就係當代中國人品味
咁你答到未

點解一定要跟日本果套先係最好

你地規定??
講日本係文化接近解釋等你聽得明姐,
不過你條漢服傻鳩明顯聽唔明
台灣嗰邊又跟住斷?

簁氣啦 靚仔靚女著咩都好睇架啦
漢服咪一樣
上面依啲都係
根本就關個人事
就算俾你加埋個死字都唔會顯得你有說服力

得返d泛政治化反中boy同你圍爐

利申:我係漢服死傻鳩

我支持漢服發展唔好跟和服果套

最好同佢唱反調 有自己特色

激死班無自己文化/對自己文化毫無貢獻既反中boy
無斷過,長衫馬掛旗袍咪係,新年婚禮喪禮呢啲全部有人著,不過啲人係要覺得樣衰,發武俠cosplay夢唔肯承認

和服大媽 著到好似日本百鬼夜行

唔知以為撞鬼

double standard 依d野 你識玩時人地都識玩
戴孝都屌閪? 未忘人?
百鬼夜行,唔係指著衫條友樣衰
作為一個傳統
以西裝為例,結婚、返工、晚宴,著既都唔同
(呢個係有正常傳統既文化,必然既結果)

漢服已經無此傳統(無人識咩場合著咩)
真正在歷史中流傳下來既係長衫
但你班民族主義小粉紅又唔鐘意

結果成班傻鳩其實在COSPLAY
唐宋明清既服飾各著各。
呢個就係百鬼夜行
1.百鬼夜行,指流傳在日本民間傳說中出現在夏日夜晚的妖怪盛大遊行,也是著名妖怪繪師鳥山石燕一系列的妖怪繪卷。

講緊依樣呀

2.作為一個傳統
以西裝為例,結婚、返工、晚宴,著既都唔同
(呢個係有正常傳統既文化,必然既結果)

而家民生講求穿著自由 even 你祟拜既日本都係追求鍾意著咩就著咩

當然你極端到話拜山/帶孝著到隻雀咁無野好講 依樣根本無人會咁做

你就拎依樣野黎限制人著漢服加ban鳩人文化

獨裁又鳩屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞