點解和服咁靚咁可愛,所謂嘅漢服咁撚柒?

356 回覆
92 Like 288 Dislike
噢,好耐無見佢
唐服低胸先最正,但無人著既
加個清朝頭
最有趣係一定襯波鞋
唐代鐘意肥西
橙褲巴
我覺得用料同用色都有啲影響

見過有啲租俾人着嘅,啲料同色一睇就覺得 cheap
係你唔識欣賞
除左質料剪裁把關問題,上面興玩嘅漢服一直都唔改良點地拖地問題,次次一著就搞到有種拍戲戲服嘅感覺
正常人真係除左婚服呢種程度,唔會接受到用自己件衫幫人抹地
成堆旗袍中學妹豬咪咁着

根本好易分size

無錯 漢服只係個集大成嘅概念 而且種類太多 依家多數係改良古裝元素入現代服裝 再加上無一個節日傳統 如果平日行行街見到著長袍都幾奇怪
好似話宮廷個啲定旗袍方便仆嘢
d 小粉紅特別鍾意宋明
同埋好多冇波着唔起
平民爛身爛世喺第三世界好正常啫
官家女眷失禮得去邊(最失禮係紮腳)
工業革命前嘅貴族同工人衣着都冇可比性
旗人無錯係被禁止紮腳
但係唔係你講既原因

你都癡撚線既 依家遊牧真係當人日日周圍去
遊牧 係邊度有得食就去邊 季節性移動
平時係紮營嫁 而且打獵採集既咪又係男人
耐唔耐先轉一次場 對腳點根本影響唔大

唔比紮腳有三大原因
一係因為紮腳真係殘忍辛苦痛
二係政治考量 未入關就已經禁左 唔想比他國文化入侵
三係身份有別 入關之後 旗人要遵從祖宗遺訓 同埋尊貴既旗人又點可以同漢賤民一般見識
和服圖都冇張
點比較
比較圖

扎腳依味嘢純粹係漢人性癖變撚態
有戀細腳情意結
定旗袍係咩衫 有冇圖/link
唔止壽衣
仲將個死人花樽著上身
笑到我腸都跌晒出嚟
乜鳩戰國袍
和服會唔會著返平安時代,
而家21世紀斷左就係斷左,
係度cosplay ff係傳統服飾會唔會好笑了點
我睇返3,40年代嘅香港舊紀錄片,咩人都會著旗袍
我覺得現代嘅人對"標準身材"太苛求
所以我唔係好認同你話對身材係最高要求,因為你用咗現今標準嚟睇
旗袍好修飾身形,因為好多都係訂造

YouTube都幾多舊片
https://youtu.be/3d6hMz7KwBE?si=UrKbzWGWH-0sEsF_
姦屍都未試過做咩男人
講起旗袍港島有間嫣裳記,可以自己揀布訂造有D想試。不過佢要booking 先俾上去,好驚到時book左上到去揀唔啱好尷尬好似運吉咁
講經咩以前d人普遍瘦咁多對身型又無咁harsh

試下搵個肥妹著件靚靚旗袍搭地鐵,第二日即刻俾人擺上連登笑鳩人死肥婆不自量力啦

和服漢服都係大眾衫,衫就人,旗袍係調轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞