點解和服咁靚咁可愛,所謂嘅漢服咁撚柒?

356 回覆
92 Like 288 Dislike
韓服有露奶裝
中國歷史一直都係由外族侵略到所謂統一
每個朝代都由唔同種族統治, 各自有自己嘅民族服, 好難有歷史一直傳承到今日
近代中國都包含晒左好多唔同民族, 所以好難有一種統一嘅服裝代表到中國
得旗袍可以一戰,但要求下限唔低,唔夠親民
和服基本上坦克都可以遮到醜
支那雞又搞咩
成日覺得只係因為電影電視劇先流行
當戲服算
乜都撈埋統稱咁唔駛研究藝術喇
想打撚柒佢
明華堂嗰啲靚好多
//首先係冇人敢統一敢定義邊個朝代個服裝可以代表中國

你街見到既「漢服」只係一堆幻想朝代既四不像產物,即使你堅定一個朝代,例如宋,又會被評擊點解係宋,點解唔係唐,點解唔係清?//

師兄唔係反對你個整體意見,但呢點真係唔準。大陸玩漢服唔少玩到好精,全部都係跟住某一個朝代嘅。所以可以有唐朝漢服、宋朝漢服、明代漢服咁,冇話邊一個先代表漢服/中國。佢地認真着嗰啲都係跟住同一個朝代咁一set咁着,唔係亂搭。

所以唔需要定義邊個朝代可以代表中國,係全部朝代漢人着嘅都係漢服嘅一種,但一着就要跟住嗰個朝代着。所以亦唔會俾人鬧點解着宋唔着唐朝呢啲問題,因為唔需要搵一個朝代出嚟做代表。

大家繼續討論,只係你個回應嘅出發點有啲唔準確,所以想提一提咁解。
遊牧又唔係女人遊
紮腳又唔係男人紮
呢d衫係design for中原氣候
照搬落被征服嘅嶺南地區只會水土不服熱撚死
this me ok
唔係咁玩,唔係想一套衫包晒所有朝代
佢地認真玩嗰批,係會跟返漢人係唔同朝代着嘅衫一set咁着
即係一着唐朝就成set都係唐朝漢服,一着宋朝就成套都係宋朝漢服,所以唔會話整一set衫包晒所有朝代 (咁實有好多人淘寶亂買亂着,咁都控制唔到。但認真着嗰啲人同衫舖唔會亂襯)

外族主政嘅朝代其實都可以睇返嗰時漢人着咩,不過主流都係跟返幾個漢人主政朝代嘅漢人衣着嚟着,例如唐宋明咁

版圖大細都唔關事,因為咩版圖都係睇漢人着緊咩,而唔係睇嗰個朝代管嘅範圍啲人民着咩。即係唐朝都管埋啲非漢人地區,但嗰時啲非漢族人着咩都唔影響漢服,因為漢服只係睇嗰啲朝代嘅漢人着咩。所以版圖大細完全唔關事

都係嗰句,大家可以繼續批評,我只係普及吓人哋其實係點玩
屌你真係唔識架喎

遊牧民族係冚家帶埋成副身家連埋啲畜牲一齊走黎走去,個女人唔一齊遊唔通留低黎種草?
漢服個概念淨係代表歷史上漢族嘅衫,唔係代表中國嘅衫,兩樣嘢嚟
所以同ching你講啲咩「近代中國包含晒好多唔同民族」完全冇關.......嗰啲唔係漢族,佢地啲衫就唔關事
滿服嚟喎ching又計漢人?
你老母件壽衣?
唐代女裝冇波好核突
但最主要問題都係香港好撚熱...
都唔係,係西裙撞滿服,個曲線點會係東亞人既文化?

辛亥革命之後,在排滿風潮的影響下,滿洲婦女因為性命安全,大都拋棄純粹的滿洲旗裝,改穿現代旗袍,導致花紋繁複、刺繡眾多、長袖的貴族旗裝的流行度在中國境內極速衰退[12]。

旗袍在1925年開始流行於上海[13],初期的形制以仍然以「倒大袖」為主[14],只不過比起清朝的袍子已經簡化了許多。學者研究指出,旗袍風尚的始發群體為上海的女學生群體,以當時其「女界領袖」的衣著引領地位和對西化新事物的接受能力而論,當時最早經常穿著旗袍的是女學生[11][15]。這時期旗袍開始流行於上層社會和娛樂界,富家太太和電影明星趨之若鶩。[來源請求]1920年代末,歐美女子盛行短裙,畫家萬籟鳴在1928年8月為《良友》雜誌第29期設計若干新式旗袍,上海南京路的鴻翔旗袍店善加模仿,依照西方流行的人體曲線美加以重新剪裁,生產出短式旗袍,促成了海派服飾風格的形成[16]。
都係傳統野黎:

旗袍在1925年開始流行於上海[13],初期的形制以仍然以「倒大袖」為主[14],只不過比起清朝的袍子已經簡化了許多。學者研究指出,旗袍風尚的始發群體為上海的女學生群體,以當時其「女界領袖」的衣著引領地位和對西化新事物的接受能力而論,當時最早經常穿著旗袍的是女學生[11][15]。這時期旗袍開始流行於上層社會和娛樂界,富家太太和電影明星趨之若鶩。[來源請求]1920年代末,歐美女子盛行短裙,畫家萬籟鳴在1928年8月為《良友》雜誌第29期設計若干新式旗袍,上海南京路的鴻翔旗袍店善加模仿,依照西方流行的人體曲線美加以重新剪裁,生產出短式旗袍,促成了海派服飾風格的形成[16]。
恃著依個盲反中論壇

未照樣鳩up圍下爐

話鳩大陸一定有和應

不過踩鳩自己文化 推崇人地文化真係此風不可長

就算真係再柒都係以前自己既舊文化
頂你咩,依個咁靚係將唐裝加左現代化元素,顏色又sharp,個妝又係宜家既潮流,髮型都唔係跟足當時既設計,古代女性唔會放哂頭髮係背,一定係扎髻
片入樣既女仔係玩復古,真正玩漢服文化既係還原當時既裝扮,所以以現代既審美一定覺得柒
求撚用啲絲質布,繡啲花,又紅又金就話漢服

人哋和服認真整,唔係求求其,咪靚囉
咁就算和服都會慢慢演變加入現代髮型同妝容,只要唔太違和就得啦
班友kam到癲
崇日冇問題嘅我都崇日
但係唔洗去到要踩一捧一咁冇自信下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞