點解和服咁靚咁可愛,所謂嘅漢服咁撚柒?

356 回覆
92 Like 288 Dislike
拍戲打曬光 用曬filter

就算同一個人著 咁樣出旺角 你都會覺得佢奇奇怪怪
蒙古服又係華服
同意
衣服審美同好多藝術一樣其實唔係本能決定
好似以前韓風未興果陣我都覺韓服好柒
但而家啲港女去襯韓國都要著黎影仲覺得好靚
但韓服比起漢服好係起碼真係好似和服咁係仲流傳緊
慢慢洗下腦大家都易接受左
漢服就好似樓上咁講基本上得古裝片先存在, 成件事令人聯想起古舊/柒/cosplay, 基本上同現代美學無關係
要upgrade個image唔係無可能, 但先要有咁上下軟實力囉
過左元朝清朝乜漢服都無晒,著你既戲服啦
唔關套衫事,樣既問題
有特色既 旗袍
又蝦人著 未見過肥妹著旗袍
其實有既
道士著嗰啲道袍冇被蒙古滿清污染過

睇下幾時整個漢服日全民變林正英啦
呢件點睇
師兄你驚撚癲 我見到一定鳩縮
咪on9啦
幾舊水個啲和服浴衣一樣係用polyester垃圾料整
幾千幾皮嘅漢服可以用真絲整
根本就係睇你捨得比幾多
係,因為蒙古都係自古以來。。。。
中共國國服
係,所以旗袍冇俾人正式擺上牌面咁大力推廣,而且一討論呢個問題就變成咁即係要邊個朝代先有代表性呢?然後無限延伸⋯

而且要靚要普及要好睇仲要接受到一定程度既世俗化,即係日本近年都出左啲所謂和洋合一既lace和服lace浴衣俾班妹豬打卡玩下,但呢啲野⋯係囉,即係我地有啲安全問題要顧及

所以而家係街見到啲乜漢服華服咪搞到好似tvb拍劇啲戲服咁⋯
笑撚死
你令我諗起業餘工藝師個post

尋找錶鄉的故事 非曬命 有圖
https://lih.kg/457228
呢啲衫係比人坐住喺屋企着,冇現代化過
古代啲小姐鬼有得出街,唔係比班發公主夢既支女着出街提升文化自信
其實唔統一我覺得無問題,咁多個朝代每個時期都有自己嘅衣着特色咪揀自己鍾意嘅著囉
不過街上見到個D淘寶漢服用料剪裁搞到好似𥦬簾布咁先係最影響觀感嘅問題
冇乜大要求同你a cup都著得到係兩回事

日本和服浴衣係無論你咩身形都追求著出黎要平胸,要水筒咁既shape先係靚
韓服仲容易,要三角形就得,完全都你個人咩形冇要求,著左套衫一定變三角形
但旗袍你要基本有返個人形先掂⋯⋯⋯即係⋯其實有個人形唔係咁易⋯
就算同一個人著 咁樣出旺角 你都會覺得佢奇奇怪怪
其實同樣應用喺和服

咁呢
精蟲上腦嗰陣就唔會鳩縮
和服大把城市相啦
講真古代和服咪又係用啲平布料縫出嚟
損咗就求其搵布修修補補咁
好多和服規矩根本係二戰後為咗唔完全失傳
先將啲貴族禮儀講到人人都係咁
啲平民做家務耕田仲同你著靚衫綁條帶都跟足規矩咩
不過佢哋襯啲色水同圖案係有一手,大陸就眼高手低
支那狗成班胡人喺度扮漢人
無人尊重過歷史嘅人喺垃圾桶拎翻啲灰出嚟扮正統
著呢件衫嘅人同成個民族影響咗你觀感
同大陸嘅資源唔會做文化上搞preservation,傳承同宣傳,依家所謂嘅漢服日都係求9其搵啲冇腦大媽著
你自然覺得7
白色衫係死人先着,古代着到咁應該會比人打

柒到呢
此風不可長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞