點解和服咁靚咁可愛,所謂嘅漢服咁撚柒?

356 回覆
92 Like 288 Dislike
連我串緊你啲咩都理解唔到?
無錯大把民族服飾都有唔同場合既衣著,
但唔會得閒又著下飛鳥時代 得閒又著下平安時代 得閒又著下戰國時代架嘛,咁講你明唔明啊
想挑戰搭小巴落車俾門夾住拖行?
你仲理佢

香港人連自己開埠以黎既舊文化(搭棚大戲粵曲大戲服)都唔望佢地會傳承 而家係直頭鄙視自己文化(源自中國 老土 核突)

又點會尊重自19年盲反開既中國文化

而家人地多元成家(各朝代既服飾/文化都復興)又唔鍾意

好喇到佢獨裁d統一服飾到時咪又係吊 真係咩都有得吊

自己變成自己最唔鍾意既人

真係好獨裁

==========================

真正香港人已經就黎死晒

以後得返d淨係識吹奏外國文化

對自己舊文化毫無貢獻既垃圾

仲口口聲聲自命自己好有文化

聽到想嘔
我梗係明你想寸我啲咩啦,我就係話你唔成功嘛

你講嚟講去都係講唔到點解唔可以唔同朝代嘅全部都係民族服飾,淨係喺到loop咁就唔叫民族服飾,但明明所有通用定義都係只要可以代表個民族嘅就係民族服飾

「 但唔會得閒又著下飛鳥時代 得閒又著下平安時代 得閒又著下戰國時代架嘛」
日本人唔會咁著,其他民族就唔可以咁著?乜都以日本為標準先至得?我本身其實好鍾意日本,但俾你地啲祟日撚搞到我好辛苦,「咁講你明唔明啊」?
無人唔比,但好心承認自己其實只係cosplay緊所有朝代撈埋既古裝衫,
真正既漢族一脈傳承「漢服」係長衫馬掛同旗袍,ok?
個問題就係點解一定要一脈傳承先係好吖嘛,你答到未?
而家唔係討論好與壞,係同你討論歷史啊哥哥
和服其實係東吳民族服,做貿易帶咗過去再改良
要多謝孫權咁嚴格黎講都係東漢後期
壽衣都岩
繼續
幾十蚊用窗簾布整嘅衫
唔好同人地啲手工料傳幾代嘅靚野比較啦
其實post d 著得無咁靚既人去ban鳩成個文化

個手段真係好低庄

唔通我又學似你咁post d 著和服既日本大媽
話好似地縛靈?!
拍緊大內密探零零發
咩女著既姐
總之而家就係西服當度
行動又方便又熱

d古代衫又多層又難著麻鬼煩
古代又冇胸圍,d大波大波都墮晒落來
根本唔work

呢d衫就係因為唔方便先俾人淘汰
而家玩復興咪玩死自己
馬拉新年個個都係咁著啦
仲有越南都係玩升球大戰啦
睇你想唔想著啫
一樣有鬆身款
其實無得搞。因為連咩場合著咩衫都講唔清楚

和服係統稱,但日本人去行夜市唔會著振袖,去宴會唔會著浴衣
咩場合著咩衫,有一個傳統共識

現時統稱"漢服",由唐、明、清不同年代不同場合既衫都包羅萬有。結果ON99一搞漢服活動,就百鬼夜行咁,有人著唐士女服,有人著官服,有人著旗袍。

而統一唔到,因為傳統已斷。明以前,漢人(尤其是官、商)可能有一套穿衣禮節。而清入關將規矩改變。民國又將清既傳統打斷,但另一方面又可以以否定旗袍係漢服。結果每個人對漢服既理解都南轅北轍。
漢服唔柒,係班人柒姐。
同一班柒頭著和服 你都唔會覺得佢靚同可愛
諗起花樣年華
張曼玉冇波著旗袍都好好睇
旗袍其實都好打得
之前結婚相我老婆都租左旗袍影咗一輯
其實一啲都唔老套
下面傳送門睇番租衫間舖多圖

https://www.instagram.com/yanshangkee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞