點解和服咁靚咁可愛,所謂嘅漢服咁撚柒?

356 回覆
92 Like 288 Dislike
和服嘅傳統有傳承+跟著時代改進,到現代都仲係不斷變化緊
反之所謂嘅漢服到底係指咩朝咩代嘅服裝規格都唔清唔楚只係所謂嘅“文化自信”而興起,唔符合現代審美
得旗袍係經歷過歷史嘅洗禮同時又有傳承+改良到現代都仲流行到,上個世紀都仲係代表緊中國,不過而家要嘅係“漢服”旗袍就俾人踢出去了
你去睇晨間劇,d和服好合理,但強國劇丫環都着到公主咁
Ching你係萬聖節專才?
第二張相條女你見到好快啲走,應女鬼黎先咁著
漢服喺大陸好多地方都有相添
I mean唔關服裝事
係如果出旺角
無論見啲人着和服/漢服/韓服/水手服
你一樣都會覺得奇奇怪怪
問題d相柒呢

如果唔係邊得來咁多人講漢服柒

就係因為大家都係街見過
香港有幾間中學校服 係水手服來
已經融入左生活
仲正 當老強條屍
屌閪啫 情趣cosplay都咁多規矩
姦中國貞子我都想試吓
我個人覺得旗袍、裙褂、馬褂本身係最適合用來做所謂嘅傳統服飾,傳承同歷史都應有盡有,香港都有唔少傳統嘅旗袍舖頭。同時亦都有好高嘅普及度(例如傳統女校校服同結婚都會仲會着)。再加埋其實本身呢啲衫都真係幾好睇

同埋另一樣好緊要嘅就係,外國人本身對中國人一個最大嘅想像就係着旗袍(尤其是係日本仔)基本上只要有啲宣傳同配套,做到好似「人人去日本都會着和服」咁嘅Level唔係冇可能,一定有好多架妹鬼妹着嚟打卡

可惜就係有好多奇怪嘅問題
我都覺得柒㗎
只係覺得你上面講出旺角果樣唔太關事
水手服出旺角點柒

新法書院 嘉諾撒聖家書院
水手服校服 出旺角已經正到仆街
有幾間就融入左生活好似有啲打橫來講
咁我轉果個例子 女僕衫

純粹想表達個場所根本唔啱果啲衫
會覺得奇怪係正常
人地新法書院 1967已經係水手服校服
重大撚過你 都叫做打橫來

唔識野 咪鳩up好唔好

岩岩Google過 有十幾間都係水手服 校服

咁其實唔少大陸女人都落來着水手服嘅
但係我覺得本身着水手服喺旺角行好怪囉
你冷靜少少先好冇
算啦我唔覆啦 你贏
21年 馬鞍山曾壁山中學 轉新校服
直頭照抄日本水手服校服

依d叫融入唔到??
條友真係痴撚線
自己個人觀感講到100%真理咁
改得“漢”服呢個名
都應該係想包攬晒所有朝代
明明以前都冇中國呢個概念
版圖大細又唔一樣
有D明明以前教係屬於外族
但用返而家中國個版圖計又變左中國人
根本就未諗掂成套論術就夾硬為左民族主義用左漢服呢個名
痴撚線
新法書院 67年已經用水手裝校服
你講大陸女人落來

屌 係你唔留意自己身邊事
我咪話轉個例子 女僕衫囉
又唔覆果邊

右邊出旺角有咩問題?
又好睇 又唔違和
大佬呀6咩7姐 69我就識
屌67年我都未撚出世唔識有幾奇
重點係我行旺角咁多年都極少見到有人水手服行街吖嘛
都叫你唔好自己個人觀感當真理囉
Block柒你算
中國特色既旗袍 都有真光 依間學校啦

旗袍 水手服 都係有特別既衫 唔代表佢地融入唔到 現代城市環境

漢服就做唔到佢咁羅

係你要講 其他特別服飾 放係旺角都係死
依句我同你講就真呀

以為水手服係咩特別野 點知67年香港人地成間學校校服已經著緊 周街行

成個鄉下仔咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞