信用卡討論區(205) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

343 回覆
0 Like 0 Dislike
想問下travel+ 係agoda/trip.com 用yen比錢有無7%,如果夠6000蚊
Travel+ 要實體喎
想問下信銀MOTION STATMENT上面個餐飲REBATE係
反映當月定係上個月既數黎?
正確,留意依家唔計網購
上月
條八妖收皮啦
吓 垃圾卡
咁搶口
想要現金回贈,實體簽英鎊歐元,最好係咪已經係HS天花板,5-1.95= 3.05% ?

hsbc guru +賞世界已經全部爆左cap
真事?我見人妖個page有人問Amazon 用yen比 人妖都話計
https://www.hangseng.com/content/dam/hase/rwd/personal/cards/pdfs/travelplus_fundollars_tnc_tc.pdf
合資格零售簽賬包括於優惠期內以合資格信用卡完成的零售簽賬及網上零售簽賬

計網上簽賬
想問下咁即係Agoda 同cheap.com唔計網上零售簽賬?
指定國家之合資格外幣簽賬指於日本、韓國、泰國、新加坡、澳洲以外幣所作之合資格零售簽賬,合資格簽賬將根據 VISA 國際組織 就相關國家或地區所設定的代碼釐定。

唔敢搏喎
寫明網上計既
係唔知佢外幣邊度返單,除非香港返單,否則至少都5%,指定國家就7%
Trip com 中伏機會高
撈亂guru?
正常都會中,agoda 要安全咪碌坡紙囉
有無係日本網買開野課開金既巴打
想問下aeon jcb而家買野有無問題
search過話一年前block左香港aeon jcb
但幾個月前又有人話買到野
嚟緊要係國泰買幾萬蚊機票,用Explorer/CX 渣打定Everymile 賺得最多里?

渣打得頭8k 有$2一里?
上個月買到
係咪我記錯咗??以前啲人成日話恆生MMP 有機會中伏,話如果上網買嘢,網站響外國,但係用港紙俾錢會中計無回贈。

但我最新睇返條款,佢又講到明無回贈嘅情況,只係非網上商戶? 即係其實上網買嘢就算網站響外國用港紙俾錢都有回贈?

Quote MMP條款

Eligible Retail Transactions refer to …… except for …… , transactions in Hong Kong Dollars (non-online transaction) and at the point of sales outside Hong Kong ("DCC
外國網站畀港紙唔係合資格簽賬
at the point of sales outside Hong Kong
咦唔好意思,純粹學術討論,希望唔好嫌我煩
佢係話
Transactions in HK Dollar (non-online)
AND
at the point of sales outside HK

因為 and,即係香港以外非網上的意思?

其實我係咁問,係因為我誤打誤撞響SG網站俾錢港紙,但有神奇地見到佢好似有比4.6%回贈我,所以我先至了解緊係咪有誤會

純粹學術討論,希望唔好嫌我煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞