信用卡討論區(205) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

964 回覆
0 Like 0 Dislike
9up 唔使本?
應該要搵返放債人牌照組先得
我試過幾次佢話部機壞咗
總之就係用唔到
公司註冊處負責發牌
警察執行放債人條例
但係放債人條例無一條規例係關信用卡賬項爭拗,兩個部門都唔會管
咁仲唔係無王管?
首先放債人條例係十幾廿年前產物,放債人條例附表1第二部分的確寫咗信用卡計畫係屬於獲豁免貸款,因為以前財仔唔會出到信用卡,宜家的確冇針對性嘅條例。但係呢個只係講緊經營手法,盜用已經係刑事,係報警。

因為條例舊又唔清楚,公司註冊處都有出其他指引財仔要跟,一樣要有AML,一樣要有 audit function,參見「持牌放債人遵從打擊洗錢及恐怖分子資金籌集規定的指引」,下面新聞例子。唔跟就吊銷牌照。

第二,財仔的確冇統一監管機構,佢哋係由放債人註冊辦事處、警察同共同管理。有任何刑事爭拗,特別係盜用就係搵警察,唔存在冇皇管

HK01唔貼link,例子如下

---------

近期政府不斷加強對財務公司的監管,令行業陷入寒冬。在2023年8月尾,警方進行名為「勝略」行動,共拘捕83人,並連同公司註冊處再搜查多間持牌放債人公司,發現當中有公司違反牌照條款,執法部門將積極跟進該些持牌放債人公司的牌照。

隨政府監管趨向嚴厲,持牌放債人數目不斷下跌。據公司註冊處網頁資料,至2023年7月,持牌放債人數目已跌至2,348間,較去年底下跌66間或2.7%,更較2021年底的高峰期跌了5.7%。
融資行業從業員協會召集人陳子康先生表示,該會一直積極與政府部門溝通,希望提升行業專業水準。公司註冊處與警方緊密合作,積極打擊洗錢及恐怖分子集資。

公司註冊處接受本報查詢時表示,該處轄下的放債人註冊辦事處一直與警方緊密合作,如發現違規行為,會向有關放債人發出糾正命令或警告信要求立即作出改正,並在有需要時向牌照法庭申請撤銷或暫時吊銷涉事的放債人牌照,或在該持牌放債人申請續牌時向牌照法庭提出反對。據該處向本報披露,截至2023年7月底,已轉介了25宗投訴個案轉交警方跟進。

公司註冊處向本報表示,新的「持牌放債人遵從打擊洗錢及恐怖分子資金籌集規定的指引」已於2023年6月1日開始實施。根據該指引,持牌放債人須設立獨立審計職能,以定期檢視其反洗錢及恐怖分子集資措施的有效性。持牌放債人可因應其情況及需要聘任外部審計機構以履行有關職能。在申請牌照或續牌時,放債人註冊辦事處會審視申請人有關設立獨立審計職能的詳情。此外,放債人註冊辦事處的職員亦會於恆常實地巡查時了解放債人設立獨立審計職能的情況。如發現有違規情況,會作出嚴肅跟進。融資行業從業員協會召集人陳子康先生,建議合規守法的同業若遇到問題,可以向協會尋求協助。

代表中小型財務公司的業界組織之一、[融資行業從業員協會]召集人陳子康先生向本報表示,近期有很多行家結業倒閉。該會成立後積極為業界利益出力,包括代表業界與金融管理局、財經事務局開會,反映業界聲音。該會鼓勵同業加強自律,提升專業水準。目前財務公司在經營環境以及政策監管,尤其是在續牌方面的確面臨很多挑戰,建議如果有合規守法的同業遇到問題,可以向協會尋求協助。Daniel Wong指,獨立反洗錢審計報告需要由合符資格人士完成,內容包括審閱放債人的反洗錢及恐怖分子集資制度政策、抽查貸款文件及流程是否符合公司註冊處指引的要求等。有關資料將嚴格保密。該司在今年為多間同業提供反洗錢及合規支援,協助同業提升合規水平,亦為不少同業擔任獨立審計職能,幫助合規守法的同業度過難關。
講事實啫,60日2個trip唔係難事
點事實啊
60日2個trip咪又係每個trip60日咁計
定其實你根本唔識計

計埋8仔每個月可以增值1萬,你1日入晒6次都冇問題添
我只係講淨係增payme唔會夠啫
10月trip: 10/3K 11/3K 12/3K
11月trip: 11/3K 12/3K 1/3K
?
渣打批卡一般幾耐
恒生係咪唔知ios18出左 個icon仲柒過未轉
一星期
咪話唔夠就用埋8仔囉,又唔使真簽
又要夾硬入幾次lounge又要唔肯簽帳又要唔肯洗簽帳額
你係咪on9架
想問下,guru lv3 送果張可以入ppl(唔係升級券) 嘅券,入唔入得infinity?
ppf完岩
買機票用red定signature好?
Red網上買
我有試過得 你信唔信?
可以
有人試過免年費,但唔會有積分你
不嬲啲人當俾年費買里數
如果交租用爆waku,食飯仲有冇rebate
得返賞食 3%
監管架構同刑事調查層面你的講法係啱
但係如果財仔仍然堅持要卡主找數,始終無一個部門好似金管局咁大牙力
呢個層面卡主始終係輸蝕
咁唔係冇皇管先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞