信用卡討論區(205) 呢度唔係CS,睇咗頭post同terms,追埋 post 先問/RIP,永遠懷念家姐

958 回覆
0 Like 0 Dislike
有冇用過lounge先?我覺得呢個係主要因素
你冇用過佢根本冇咩成本
宜家邊度睇到annual fee?
前幾年碌爆自動waive俾我
今年仲未收到msg話waive,同埋都未簽爆
card上邊係10月,statement 又好多條細數又見唔到
驚佢學埋DBS咁收收埋埋
reward+ 同網上理財 (app/網頁) 都睇到
App 同web就係搵唔到annual fee字眼
張卡一出我第一日就申請同即批

我見你哋話有得waive所以唔明
應該有annual fee字眼先有得打上去waive
未出annual fee打上去CS應該都做唔到乜

上幾個月sms仲話叫我簽多啲就waive
但同時收到sms 話VS就waive咗

我聽日打上去睇下咩事
岩岩申請到vs,最紅簡邊個最好
其他卡未出annual fee係提早waive得,但係everymile的話未出annual fee好似無得問
通常係飲食或者外幣
特別依家guru唔計網上
我睇返上年statement,係信用卡有效期月份嘅月頭有兩條數

Dr Annual Fee $2000
Cr Annual Fee $2000
外幣的話其實係咪everymile更好?
而家用緊HSBC VS 全推賞世界+Travel Guru 同Citi Rewards,想cut左張Citi 換 SC 國泰綠卡儲miles 好唔好
唔考慮迎新應該換 EM 好過 CX
因為咁啱開左個渣打出糧戶口, 可以揀$400 / Miles
有出糧就開 SCCX
除咗出糧戶口迎新之外
每月有簽張卡出糧果邊就有里數
呢期aeon好似好多盜用
9月開始入完lounge要簽番4K,以後年費應該唔會執得咁嚴㗎啦
DBS都唔計咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞