(中亞遊記)獨遊吉爾吉斯+烏茲別克(多圖少字)

162 回覆
35 Like 2 Dislike
留名
中亞又係有興趣
Bucket list愈來愈長
新疆勁多 周圍都俄種狗 / 貓
學老闆巴講,旅遊配套完善好多,坐車方便,簡單啲講易玩好多。 都係住Hostel,係吉爾吉斯識左好多唔同人一齊玩,烏就無。剩係吉爾吉斯報左一次騎馬團,其實都係得一個團友+導遊
最想去南美同南極
有拖無欠!!!!
想我嬲?
覆錯post?
時代的眼淚
你講緊咩你去過? 定覺得呢兩個地方第二個世界咁定點
【淆底求救】朋友去左吉爾吉斯 whatsapp上線之後冇睇訊息 冇上線24小時
https://lih.kg/268132
第一次睇
係我驚青得濟
中亞串燒無得輸
我鐘意抓飯 一見到就食

oman好唔好玩
agree

第二係registan

沙漠城咁,好似係D山山石石開路建城咁,跟住D天然景又係無門票未開發咁,個宮殿都幾宏偉咁, local同我講一定要去salalah渡假,佢地話OMAN必去
Salalah有得潛水睇龜
Day4 經過兩日熱身經已熟習吉爾吉斯點玩法,就係搭唔到巴士就周圍截順風車,而今日要去既就係今個trip其中一個重點Ara Shan, 單程15KM,都預左係山區入面訓, 所以早D出發慢慢坐巴士去路口再行入去

識揀一定揀車頭睇風景

話咁快半粒鐘就到路口,已經要開始行

經過前兩日景點都係見到最多十個八個人既關係,我都預左今日自己行全程,點知行左10分鐘左右就見到車, 見到車入到第一時間緊係截下佢, 點知截到班俄妹,問下可唔可以車埋我入去,佢地極爽快就比我跟埋上車

點知屌佢渣多5分鐘先到真路口, 發現就咁街車好難渣入去D石路,咁佢地就問下local車可唔可以車埋我地入去, 本身傾好100蚊單程入去, 唔知點解佢地可能最後可能決定慳錢又唔坐,變左一齊行,咁就開始一齊行了

咁沿途就有講有笑一齊行啦, 但係呢佢地英文麻麻地, 有時都可能要靠下google translate, 佢地其中仲要有一對係姊妹,個妹準備做醫生。 傾傾下我就話我上年睇左北極光, 仲比佢笑, 因為佢地住俄羅斯最北成日都睇到,跟住路途上都係咁邊行吹下閒話家常

咁沿途都見到有兩三對情侶行緊入去, 真係無咩遊客, 大約行左三個鐘左右, 佢地唔知係咪見到開始上斜終於頂唔順, 問下D車入唔入到去, 笑死一早又唔坐,行左大半先黎坐, 最後deal好 每人150蚊HKD入去,再坐返出黎

揸左半粒鐘上完斜就有景點停下影下相咁, 果種比樹圍既感覺相真係影唔到出黎, 果一下都係到諗點解D樹可以咁整齊, 世界真係好奇妙, 但係當自己行變左坐人車就好似跟團咁, stay左唔夠十分鐘就要繼續入山

話咁快就入左黎Ara Shan, 睇到果下真係好驚訝, 點可以係一個咁偏既山入面住, 有D隱世小村與世隔絕咁。 但係可惜我跟佢地行, 無行到入D村去睇下D村民, 同埋一入到山,已經同我講大概幾點要走, 咁我本身排係到訓都決定取消,慳返晚, 廢事第朝訓醒行到hihi

把握時間咁就去埋溪邊睇溫泉,行左大約15分鐘就到了, 睇完個溫泉好快就回程,又要狂un成粒鐘, 所以真係識人好過識字,本身行應該最少要行4粒鐘,坐車一粒鐘就到了

跟住最好既就係, 出返去入口都係三點幾左右, 佢地仲車左我返hostel, 真係美好既一日呢 仲要表現離軚揸車, 戰鬥民族係唔同D, 補充多樣, 有個家姐個三頭勁大舊, 但我無影到 返到城就同左個印度同房去左睇日落,晏D打
菲律賓頂住先得唔得
治安好唔好?
兩個國家人啲人比我感覺都幾Nice,鳥熱情啲會主動同你傾計多啲 我係吉斯吉斯周圍截順風車 / 入屋拎下水飲問下路都無咩問題,鳥啲交通旅遊配套完善好多基本上唔駛人點幫

最記得有次係街急屎就咁走去敲人門同人講想去廁所,屋入面得個廿幾歲女仔佢又肯放我入去
巴打會唔會去khiva
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞