(中亞遊記)獨遊吉爾吉斯+烏茲別克(多圖少字)

162 回覆
34 Like 2 Dislike
好耐無打遊記,排版打得差唔好屌我想去吉爾吉斯好耐,想去睇下佢D靚景,今年咁岩有機會清下假就揀左佢,最後當然無失望

貼幾張我鐘意既人像相再慢慢打

而今次出發點係阿曼>阿布扎比(轉機)>Bishkek(吉爾吉斯首都)>(Karakol)>(Kochkor)>(Naryn)>Toshkent(烏茲別克首都)>(Xiva)>(Samarkand),計埋頭尾16日,岩岩好星期六到星期一朝早返到香港

明明只係五月既事,依家已經唔記得晒D地方名,要開住Iphone睇住D相搵返個名先講得出個名

去呢兩個地方基本上唔需要任何裝備,最緊要係上到網就OK,全程都要用Google translate,因為當地人基本上無人識英文,只識俄文+當地語言,所以要做好功課先去,當地好多Tour 可以Join,但都幾貴,所以基本上我都係做好功課坐巴士+順風車去玩(當地好興)

今次我係阿曼出發,坐左兩程廉航計晒轉機都要十幾個鐘先到達吉爾吉爾首都,星期五既零晨機,星期六晏就兩點到吉爾吉斯

阿布飛吉爾吉斯既相

機場都幾細個下

落機天氣陰,一落機就已經要趕巴士去巴士總站坐車去Karakol,係車站換左100蚊美金慢慢駛,大部份地方都係收Cash,大間少少既餐廳先會收卡

第一餐揀左D串燒同抓飯食,同之前去新疆食既野都大同小異,但串燒係超大份,同埋只係十蚊廿蚊一份,物價係極低,但你睇返吉爾吉斯人均只係$1000到,所以對佢地黎講應該已經算貴

基本上第一日都係坐飛機坐車,呢個係去緊Karakol 路程上中間休息時影既相,最後到目地的已經係十一點既事,落車前就識到我旅程上第一個朋友仔Karina,當地Local,去左杜拜做野幾年,咁岩返鄉下一齊坐一架巴士,靠佢打電話比Hostel問地址,再落車幫我同司機講Hostel地址,我先可以無驚無險返到屋企,第一日完
世界真大
的士貴唔貴
係大城市先有得坐,你當藍田坐去觀塘幾蚊雞,用app叫好方便 離開左karakol得返順風車 / 小巴坐/share taxi坐
係,有錢我一定環遊世界一世

補幾張第一日影既手機相機場外,抓飯,收費廁所
lm

人像相好靚
幾似新彊
多謝,希望我或者睇到呢張相既人可以透過張相感受到佢地亦係我既回憶
其實兩個地方痴住,都有少少似,但好多地方都唔似,可能吉爾吉斯所有野都未開發,所以鐘意原始真係好岩去我上年12月都行左一轉北疆,都開始多人造野
香港出發去吉爾吉斯應該點搭去
旅遊方便有方便既好,原始有原始既好,最緊要有網絡
好靚
中亞遊記要推
正常之前睇過都係北京 > 阿拉木圖轉機。就算其他地方轉你都預一程要十幾個鐘。

或者依家星期三有飛烏魯木齊機(5hrs),玩完新疆再過去(2hrs)
韓國有直航機
吉爾吉斯好多地方去到山區真係無網不過果陣唔識死照一個人行山,可以幾個鐘都見唔到一個人
絕對值得一去,因為完全未開發
本身我都諗去高加索定中亞,最後揀左吉,好似更加係我想睇既野。 btw中東真係好正,飛邊到都勁平
小孩子才做選擇

係正廉航base或者係間成日做優惠嘅航空公司hub airport 咪成日有平飛
好懷念以前有因航一折機票但剩係識去東南亞
Lm
LM
多謝支持,聽日先打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞