[極度心寒] 2019之後 成日聽到環球經濟情況 因為種種原因原因疲弱,大家有冇諗過其實自己已經比人洗左腦?

223 回覆
581 Like 52 Dislike
駁嘴隊全面進場 買定花生
啲影響係佔中搞
成班五毛港共狗出黎洗地美股升到爆,日本終於有通脹,遊客多到仆街,就連台灣d人工同樓價都升左5成有多臭港?樓股跌,遊客少,吉鋪多到爆
全世界都差

只係其他地方都見到有經濟增長既希望
香港係冇希望,依加中國直情係 日本化2.0

躺平
低消費
企業唔投資
你唔係真係信啲官講環球經濟受挫呀嘛
真相唔講得出口啫
咁失業率呢?
我中咗兩次, 宜家冇記性咗好多
邊一個行業?
老 seafood 永遠覺得後生果D 唔得
外國邊度?
聽聞有D廠回流返大陸, 因為大陸工人質素高好多. 最簡單例子係 iPhone 都多番響大陸生產, 因為印度果D iPhone 發現有好多大腸桿菌
另一個問題係, 大陸既優勢係不少行有齊成條供應鏈. 就算所謂搬去其他國家生產, 零件都係由大陸供應.
不過, 回流咗幾多 %, 就不得而知.
邊有呀,香港專才去到都搵唔工,一定係經濟差啦
又咁講
捱到今時今日都真係好西利
我公司都請人請左成年都請唔到
R&D工,大部分人都係phd
我見住出面啲人話冇opening,比人炒
然後自己公司繼續加人工,請人開新team
先明顯feel到M型社會,兩個世界咁
咁到底過去幾年「環球經濟疲弱」係唔係客觀陳述?定單純係中港主流媒體為咗洗腦製造嘅假象?
歐美200個國家洗我地腦
點似中國咁唔會洗腦
5毛駁唔到啞晒企左係到
見人打劫好搵 唔通要去打劫?
得唔得係你覺得?
人地比錢果個老細覺得邊個得咪邊個得
討論成個社會議題比你講一講就講到成個社會D高層都係廢嘅
走左對社會冇影響 低層就係勁
升職好合理
大陸成個工業都係外國帶入去
依家又想平又唔想重新教過印度姐
歐美姐係邊個國家
全世界實係識多D人你易D搵工嫁
呢個唔係文化. 係常識 香港都一樣
樓主勁,本身想出 post 講類似 Topic,下次直接 quote 你就得
仲有人睇香港新聞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞