[極度心寒] 2019之後 成日聽到環球經濟情況 因為種種原因原因疲弱,大家有冇諗過其實自己已經比人洗左腦?

223 回覆
581 Like 52 Dislike
數據唔呃人
又話由治入興,東升西降
係又點、跌先就到我哋升,啲死鬼佬升完就到佢哋跌到仆街
我舉近2-3年移民例子係因為就算2021-2023得幾年已經有明顯分別
而呢個主觀感受係綜合物價升幅同工作收入/機會既客觀對比 講緊唔止新移民 連local都一樣感受到
唔明點解咁就冇參考價值

睇埋你所謂客觀數字
你第一張圖Unemploymeny rate 2022-2023 升返
咁啱加拿大employment都一樣跌緊
點解唔可以話外國經濟係差左
https://www150.statcan.gc.ca/n1/daily-quotidien/240906/cg-a001-png-eng.htm

然後你知第二張圖average earning係計保得住份工既人可?
樓價都係 得香港跌到咁
成日吹減息會升又係9 up
移咗民真係巴閉
真. 唔升就冇得跌
真. 人地加息只係升得慢左 香港就10-20%咁跌
仲有班ON9信之後減息會升返
你可以話外國經濟差左
我個post一直都係講緊對比
係全世界同一個狀態
而香港係跌到仆街

全世界一齊仆街同自己跳樓級仆街係兩回事
#11咁我都一早同意係香港政府/媒體淡化外資撤走/移民潮/經濟委縮唔講
由頭到尾只係話你標題黨講到環球經濟好返咁
我係指香港啲新聞
咁日本你點解釋
日經新高
但最近又令和米騷動又話要加息
好多野加左價又同時減量
啲平民窮到捱芽菜烏冬都搞唔掂
多謝你講咁多

但如果仲有懵撚信港共講既野

就抵撚死啦
你所講嘅問題咪正正係我上面有提到通脹問題囉
日本經濟依家有問題係人都知咩問題 匯率問題
就好似上面提過早兩年歐洲有通脹問題
兩者都唔係本地問題
日本都冇做錯咩
不過依家所有國家都係要同全世界做生意
匯率跌又要用外國做生意
市民咪仆街囉

不過留意 前提日本股市同世界各地係跟得上
全世界經濟情況一樣情況下 你有個別地區問題
咪相對其他國家差

反觀香港同中國係連任世界個經濟已經明顯脱左節
仲要香港明顯係同大陸完全接左軌
但香港政府回應經濟差 股市差 樓市差嘅原因
係講全世界發生緊嘅事
疫情 打杖 地緣政治 美國加息
完全講唔出有咩本地問題
呢啲問題全世界都受緊 唔似日本自己個嘢有問題
呢個先係之後香港會同中國攬炒嘅主因
有啲信仰叫都叫唔住
幫盡 盡幫
當初話要攬炒
依家得償所願
原來假㗎?
已攬炒
用埋英國佬留低果D可以壽終正寢
支持樓主
我都諗過呢個問題
但無樓主咁神心去搵數據
尤其是搵完數據整合埋懶人包
啲人都唔睇真係由佢哋對世界絕望啦

起碼其他國家城市商業區係唔會有咁多吉舖
(有仲唔會新聞拎嚟吹奏,𣊬間看柒頭日日播俾我哋睇咩?)

但又奇怪大舉進軍香港發展嘅
好多都係支味濃嘅柒姑碌舖
拍兩個月烏蠅即收皮
唔通佢哋係咪都中fake news?
香港同中國經濟一齊玩完
最神奇係全世界股市個形係差唔多一樣
而中國同中國香港
係同全世界其他地方完完全全唔同之餘
但香港就好似同中國 媽生一樣
明顯已經同呢個同世界脫軌國家 接左軌
點算 移民可能唯一出路
樓主你花咁多時間喺班生番身上究竟得到啲咩?
經濟冇差過,增長慢咁解,中概股都走向美國佬,中國自己都唔吼

擺少少錢夠托就算
有班人係食開和牛突然要食牛肉咪經濟唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞