[極度心寒] 2019之後 成日聽到環球經濟情況 因為種種原因原因疲弱,大家有冇諗過其實自己已經比人洗左腦?

223 回覆
581 Like 52 Dislike
香港失業率好低,肯做的話一定搵到工 。
而家係業主、啲公司閉翳
因為疲弱係因為疫情完左經濟大爆發完
而家係回調緊
佢呢d唔係錯邏輯啦,已經係專登混淆視聽,睇經濟唔睇失業率,人工中位數,GDP增長呢d,走去睇股市

然後你要追究香港經濟差邊個做成你咪屌柒d黃絲囉,2018年美國已經打晒開口牌要揼中國,班黃絲2019年仲要衝出黎求人制裁你喎,人地美國個陣本身都係淨諗到係西藏新彊做文章,你自己送個理由伸個頭出黎俾人斬鳩你,拉埋成個香港黎陪葬喎,香港出左班咁既人經濟邊有得唔差呀?
係,識人俾香港新聞洗腦到以為歐美經濟真係好差,我同佢講唔買港股買美股贏到開巷佢都半信半疑,佢見埋身邊買港股啲人仆哂街終於信
睇返最新公佈美國8月就業數據 新增16.8萬人
但係構成係part time新增52.7萬 full time減少43.8萬
Multiple job holders 處於歷史高位850萬人以上
另外native-born workers減少132.5萬人
Foreign born workers新增63.5萬人 當中可能少於10%有合法簽證

所以美國通漲有一定程度係靠呢班非法移民嘅低服務成本壓落嚟 但係本地居民支出增加收入減少 唔知班中產以下嘅local過得開唔開心

至於環球經濟好唔好就好多因素存在
不過絕對唔係健康嘅經濟環境
通縮定義好似唔係咁
真.明明真係好左.早兩年又多店執物價又高
得中國同中國香港有武肺. 仲唔係起源
原來黃絲咁大威力 美國都睇佢頭
指數唔係越高越好
以前所謂經濟好,隨左樓價飛升物價飛升仲有咩好?
一齊食大獲飯仲好
陰謀論

香港而家先爆
係之前政府百分百擔保同啲資助
令個市本身應該差嗰陣反而反方向托起咗
而家斷咗條水,啲幻象一嘢破滅,插番去本身個谷底
加速率太高所以好顯眼
如果疫情嗰陣唔托市
嗰陣執嘅執死嘅死,無咗啲因為政府錢谷出嚟嘅泡沫
而家災後重建,感覺未好好多,造到反彈嘅感覺

你自己#2講到全世界經濟唔錯,只得香港,大陸經濟仆街咁,好難唔令人覺得你係標題黨

你#2講
「明明全世界只係得中國經濟仆街
睇得多香港新聞真係會以為環球經濟疲弱
經濟好咗 但普通人生活差咗
我上面一早已經講左
係全世界同中國比
早過人開始,遲過人結束
最衰黑暴
香港變左國際大刀會
緊係影響環球經濟
但仲要講到自己係勝利者
一齊? 你就想
官同公務員人工加左就係加左
要食你班蟻民自己食
我有糧出就OK
加息 減息…..
一定係黃絲立國安法廿三條啦,係黃絲唔比普選,係黃絲死唔比林鄭落台,立法會全部黃絲,黃絲日日戰狼上身屌美國屌歐洲屌日韓,黃絲幫俄羅斯逃避制裁
滿意未?
疫情果波印錢加減息令大多歐美國家經濟變overheat
香港樓價都係2021年創新高

2019年歐美都仲討論緊點樣應對 通縮加衰退
結果1個Covid印一大波錢就搞惦哂
駁唔到 黃腫咁大影響力政府都仲要唔聽人講
真心攬炒
我唔鍾意香港
我就算死都死係韓國同日本
香港無野值得我留戀
對香港感到煩厭和嘔心
原來美國要黃絲提佢先識做野
林鄭明知黃絲控制美國
都仲要同黃絲作對. 真係好似上面條友講
伸個頭出黎俾人斬鳩你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞