[極度心寒] 2019之後 成日聽到環球經濟情況 因為種種原因原因疲弱,大家有冇諗過其實自己已經比人洗左腦?

223 回覆
581 Like 52 Dislike
得香港獨差,有去旅行就知出面旺到不得了
清零 不過香港好多弱智buy 話咩武肺好驚好驚 有後遺症
你隔住個mon睇住啲chart就梗係講得輕鬆啦,現實係呢兩年英國嘅real wages變動長期係負數甚至去到負4%,即係名義上加完人工但實際上加完嘅人工嘅購買力仲少咗4%,只係呢大半年通脹下跌先叫做變返做正數咋
租金係升,但係樓價升?跌咗三成喎

同一個職位好多人爭?我公司有幾個中、高層移咗民,下面嗰班人極速升職,不知幾合皮。從未試過咁多人升職
不如回想一下中國2018連呀婆都抽新股果時
成件事諗返唔係西方有意圍堵佢
而美國當時同中國打貿易戰 只係出於商業考慮
美國同好多國家 包括歐洲都有類似嘅交手
講到尾就係傾生意想自己賺多啲

但中國果時真係太太平
平靜左廿年真係當左自己已經係超級大國
由香港 台灣 經濟所有問題 都覺得要推翻西方果套
仲要開始戰狼外交
結果已經唔係生意問題 而係比全世界知道
中國價錢觀原來就係咁邪惡
慢慢就比人圍堵
好記得我飛英國班機
香港全日得三班
一落機人地機場已經係四版全滿
仲有下一頁
身在海外的人答你,feel到係更加M型社會

撈得掂果班係有人工加,又捨得使錢(消費數據反映到,超市都話貴果啲line銷量好咗)
但窮人真係愈窮愈見鬼,工作opening少咗,min pay人工追唔上通漲,所謂的經濟變好唔關自己事
我又唔覺 keep 住有工搵我
我公司都一直請緊人
唔係mid pay 工
more then中位數嘅office 位
唔講個人
公司因為上面有能力嘅人走左
然後推個本身未可以升嘅人上去
你升到恭喜你 但呢個對社會黎講唔係經濟好嘅表現
更加反映緊社會問題
短時間內係有人有職升
但由社會角度一定係差左
由社會
咁要睇恆指成份囉,之前撚屌個李小加摻咗咁多大陵股落去,依個佔恆指成份最多同最重磅係咩股先?咁大陸經濟唔掂,咁大陸公司都唔掂,咁咪攪到恆指都唔掂囉

連登仲有一大堆樓好話黎緊好快升返
接受唔到深圳香港同城化已經開始緊
又唔見英國同加拿大樓價跌
好快 香港深圳人工樓價都睇齊
英國樓市一直慢慢升緊 仲要英國息口仲高啦
咁點
加息樓價跌只係班高官同班濕鳩aa唸出黎呃人既野
真係有人信果下好笑
你唔識經濟
最簡單望下加息下 英國同加拿大樓價有冇跌都得掛
接受現實啦
香港同深圳同城化緊
仲有冇人話到比我知 香港依家有乜贏深圳
咩意思?

你係咪有少少倒返轉左講
英國2022年因為俄烏問題 通漲突然大升左一年
呢個通漲係英國歷上破記錄咁高. keep左成年
依家變返正常
然後你轉述一次 就講到英國呢5年本身都好高通脹
依家好彩先咁岩回落咁
環球經濟的確係差
有親戚住外國
第一身話homeless數量多咗好多
物價升同不斷cut人手

其實各國好多企業都削減緊人手
環球經濟差係不爭嘅事實

依家準備重覆返當年西班牙大流感後時期
就快入返大蕭條mode
//2018 唔係西方有意圍堵佢
而美國當時同中國打貿易戰 只係出於商業考慮//?

但係,Donald Trump 任期係 January 20, 2017 – January 20, 2021
你咁睇小佢?
台灣咪一樣玩到2023,人地指數跟到環球喎
所有嘢都係相對嘅啫
汽油升得勁
對西方發達國家影響好大,一來佢哋冇乜儲蓄,二來佢哋好多係倚靠揸車做交通工具
中美貿易戰只係中国經濟崩潰嘅其中一個因素,鎖国三年玩清零搞到外資本身靠大陸嘅供應鏈斷晒,而週邊東南亞同南亞又有大把平價替代生產國家,最終人哋咪索性永久撒走晒喺大陸嘅投資,間接導致由過去十幾年過度放水形成嘅資產泡沫爆破埋,令呢場完美經濟風暴一發不可收拾
我覺得香港有啲範疇有通縮,例如 大快活多咗平餐揀
商場泊車多咗優惠 。mega box 消費一百,免費泊車五小時
就算唔係疫情 唔係貿易戰
其實本身好多廠已經想搬走
主要中國人口減少冇人做廠
人工成本升 環保要求升 已經冇左早二三十年前果種優勢
點知打埋貿易戰 發現中國係同美國對著干
比美國佬收稅教收到仆街
仲要黎個武肺 同香港台灣事件
走人冇殘念
求其搵個移民咗去英美加既人都一樣會話呢幾年市道同經濟的確係好左
齋睇股市=經濟實況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞