[極度心寒] 2019之後 成日聽到環球經濟情況 因為種種原因原因疲弱,大家有冇諗過其實自己已經比人洗左腦?

223 回覆
581 Like 52 Dislike
唯一幫香港兜到嘅
就係恆生指數成份股嘅構成
會反映中國市場多於香港
對公屋窮撚黎講
經濟差真係關我撚事
仲可以笑鳩業主炒股撚摸頂蝕錢
都不知幾過癮
失業? 香港有手腳你慌無野撈咩
救左好多人
公屋窮撚仲有大把下行空間同大陸睇齊
有隻5毛得閒到將我所有留言負評
5毛慌了
就係因為唔少人信晒右翼報道同假消息,搞到中咗nocebo effect覺得乜都差咗
失業率明明創新低,Violent crime rate又年年下降, 通脹又緩慢左又冇通縮,有唔少價格上升係因為大企業唔合理地加價,個個quarter都有record revenue & profit
多人爭同一份工個位係因為你份工競爭多咗,而且白領需求低咗,反而依家藍領吃香啲
精神病
嬲到你 勁想人地做入坑比人割咁
唔覺被洗腦

最簡單,將股市十年走勢,中港 vs 美、亞洲(ex 中港日台)、日、台、印度,全部一拍埋就一目了然。市場自由錢係最聰明嘅

樓主所講嘅,只係被反駁隊無限放大嘅藥志人士反應?
資產價格高低同實體經濟狀況可以背道而馳,例如有主要經濟體嘅央行放水加埋長期短息,咁機構投資者同大戶就可以靠借呢啲平錢調去其它資產市場玩arbitrage日炒夜炒,但呢種炒賣資產對實體經濟活動擴張與否係兩回事嚟。

其實睇主要經濟體嘅PMI同CCI就知商界同消費者對實體經濟活動嘅取態係點,雖然過去兩年大把地方嘅資產市場不斷創新高,但PMI同CCI其實都仲係未去到疫情前水平處於接近收縮嘅邊沿,只係大陸鎖国清零再加埋資資市場爆煲令中港經濟更加跑輸環球咁解。

選擇左接收獨裁政府比你嘅資訊

香港人凢十年來選擇:

只接收翡翠台畀自己旣資訊
其實你上面兩張圖一定程度上都同國際股市有正比關係
都係疫情係低位 只係完左疫情後回穩MPI 同CCI
而股市就慢句向上 主要因為通脹

但你睇返大陸同香港 依家股市情況反而仲比疫情時差
五年來到疫情後 仲一直向下
TVB財經好易做
美股跌就受美股拖累
大陸跌就受大陸北水回流回調
環咩嘢球經濟疲弱
中共真係當左自己,世界命運共同體.
自已PK當全球PK.

只係望老美股市依家幾多.
強國分析師基本上同風水佬一樣,穿鑿附會
睇返各國high street店舖空置率都側面反映到經濟狀況
PMI同CCI由疫情復甦嘅速度完全追唔上主要股票市場喺同期嘅升幅啦,主要經濟體嘅實體經濟活動只係處於輕微擴張至收縮邊沿嘅程度,但股市係講緊屢創破紀錄嘅歷史新高。

資產市場高低好易令人對宏觀經濟有錯覺,好多人見到肺市創新高就誤以為環球經濟已經復原,但現實係炒賣資產同實體經濟活動擴張無必然關係。

簡單講,大陸同香港嘅實體經濟復甦速度遠遠跑輸環球主要經濟體係事實,但咁都唔代表外圍經濟狀況真係無問題,最好例子係主要經濟體進入減息週期就代表啲央行預期經濟可能出現收縮要準備定點先做到soft landing。
其實我明白全球經濟都唔係特別好
只係對比中國香港 中國 就已經跑贏
我想問下樓主想表達嘅,係咪,陰。某。論

分開啲打字,我驚屎

即係話,連印度都向上,中國應該都經濟可以好?只不過係習種直接唔將下面既人當人,一野揸乾,等佢哋係屋企餓死、病死、失業死?

明明話生育率下降,但打開大陸啲片都係叫人唔好生仔,佢哋真係要逼女人生既話,一定禁晒叫人唔好結婚唔好大肚既言論/片,反正頒個令就有。

所以黎緊呢30年其實係想清除⋯⋯中。國。人口,包括香港人,踢得就踢,屎得就快啲屎,樓價係突燈唔撐住既,新樓仲平過舊樓,等啲人睇住無希望,趕走啲有錢人,下一步就趕叻人,再一下步就趕走懶人。習種本身就中意玩人心,佢要既地圖入邊最後就係要玩到北韓咁,佢上位到依家一直都好不滿,點解咁耐都未似金仔咁樣。

就由散。病毒開始,(依家啲人唔記得),條PK係突燈放啲人四散,可能諗住係中。國境內走黎走去,點知啲冚家剷出晒國,以為個個聽話,無拎passport ,點知成堆唔洗簽證,話飛就飛既牆內人。不過好彩,我再播多浸係中國境內咪得,(其實好認真,邊有可能個個都中,除非突燈擺落你身上,你明唔明?我身邊都係十個有九個中架)
呢壇嘢,講幾年都講唔完既奇怪,咁撚明顯,咁撚奇怪,全世界首領一睇就明既野,硬係由得佢

人數太多就一定玩唔到金仔果套啦,但佢會想以後由佢家族傳落去,周圍有啲啲雕像,我好明啲癡線佬諗咩。

應該唔係30年後,係以後
其實好多歐美國家high street 疫情後都多左吉鋪
主因係網購已經因為疫情成熟
慢慢取代實體

不過同香港分別係人地係慢慢取代
而香港係疫情時啲鋪反而仲做得店
通關後短時間內死晒
我淨係知道支那香港經濟差
美國經濟好, Dow Jones四萬點
中國經濟差係因為
-房地產爆煲
-畀美國及西方發達國家圍攻,影響出口

香港消費市道差係因為
- 香港人響開關之後多咗好多返大陸、外地消費
- 一批有消費能力嘅中產移咗民,大陸新移民補充唔到有關購買力,因為高通才暫時未成氣候。

香港股市差,係因為
-香港嘅股票主要係內地公司反映咗經內地經濟差呢個問題
- 美國打擊中國,限制投資中國嘅公司。呢樣嘢唔知影響有幾大
我又冇由陰謀論到諗
小學生有腦就唔會玩到今日咁

反而只係睇數據
而且唔單睇香港新聞自已由數據去睇成件事
美國全職vs兼職職位數量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞