[極度心寒] 2019之後 成日聽到環球經濟情況 因為種種原因原因疲弱,大家有冇諗過其實自己已經比人洗左腦?

223 回覆
581 Like 52 Dislike
明明全世界只係得中國經濟仆街
睇得多香港新聞真係會以為環球經濟疲弱
咁疫情真係影響
不過人地短啲
支那同香港就玩到2023
NQ 1000%
求其搵個移民咗去英美加既人都一樣會話呢幾年市道同經濟的確係差左
齋睇股市=經濟實況
疫情由於全世界經濟都差
而香港事實控制得叫唔差 唔計你個人感受
冇得出街呢啲野
醫療未崩潰 所以其實係差得黎係跑贏其他地區
反而拖慢左經濟崩潰嘅時間

而家就真係水退
當人人向前跑你向後跑後跑
先係真真正正仆街

同埋香港明顯依家差唔關疫情事
唔係你所講係疫情影響較長
Vpn移民?
歐美都唔好架喎
所謂差左 姐係點差?唔好用啲啲五毛口吻
話我只睇股市
全部野都有指數
我一個post唔可能出晒全部野比你睇
例如通脹 樓價 人工 你鐘意開心指數都得
你有心討論你可以搵數據講

至於人地覺得差左係感覺
我唔係話冇差到
而係差左幾多? 你點具體講到?
幾唔好? 你唔實際講數字
你已經中左個心理學上最大陷阱
你跌左銀包 然後過馬路比人捉衝燈 然後病左睇醫生
全部野都係令你跌左錢 你都係覺得今日蝕左好多錢嫁
但事實上不來你人工三皮野
錢係跌左 但對你生活幾大影響? 你根本講唔出
你只係知跌多左錢

然後第二個人岩岩賭錢輸左三十萬
你行埋去同佢講今日大家都蝕左錢
正常嘅

你唔量化所有數據
你根本比較唔到人地口中差左
係差左幾多 仲安慰自己人人都跌左錢
你輸左三十萬破埋產其實都係正常

中國就係需要你呢種思想
痴線真係全球股市歐美俄日同一個餅印 係得香港跟中國一9樣
呢幾年走左既香港人都可以用生活例子答你
難搵工 同一份junior工講緊大量幾年工作經驗既人爭
日常消費品幾年內加>50%
樓價/租金繼續上升

事實上全世界經濟就係差左
唔知你心寒陰謀論乜鳩
不過香港政府誇大呢個原因收埋外資撤走唔講都係事實
未崩潰?個時啲老人家放曬喺走廊,一個兩個凍到走埋都唔叫崩潰
咁又無50%咁厲害,20%左右啦
唔查數據都好過你錯邏輯啦
股市指數只係部分反映經濟
你列晒全球股市指數走勢最多只係解釋到全球資金係中國抽走去其他地方
加工食品應該真係有50%
首先 用岩岩移民嘅人做例子已經唔岩
你要證明係差左 就要對比早幾年嘅人移民過去
係好影搵工 先有可比性
你唔可以話香港人係香港好影搵工
過左UK就好難搵 去證明呢個國家經濟差

令外 我當然知股市唔係完完全全反映緊經濟情況
例如 會有通脹 假設大家收支比例跟得上通脹
生活唔會變好 但股票都係會向上升
如果通脹追上收入 咁就會股票升左但生活都難左
呢個就係俄烏打杖時歐洲面對嘅問題

不過香港有冇通縮? 人工物價又有冇減到?
如果全部都冇 而股市5年都係向緊下
咁姐係經濟已經萎縮緊
而且你再睇上面10個國家 由南亞到歐美到澳洲
全部波形係差唔多一樣

而中國同香港 又係差唔多一樣
你有冇諗過點解?
呢點先係香港會一直仆街落去嘅主因
其實好多國家都恢復得好好
不過全球通脹係事實 係唔多唔少影響到消費
但唔可以話普羅大眾係無錢
無咁誇,冰鮮既少買,普通冷藏櫃d三日鮮意粉我記得來時3磅幾左右,而家咪又係3鎊幾,差在3鎊頭定尾咋嘛
仲講緊股市
以上轉變係local / 早2-3年過左外國既香港人親身感受
大把移民channel 一樣有講
G持

你口中所講 早兩三年覺得經濟差左
係因為通脹問題 早兩年歐洲通脤係歷史新高係事實
但通脤都唔等同經濟係差

同樣睇返香港 通脤都依然升緊
包括我上面講. 2018香港經濟好嘅時候
香港通脤都依然升緊
反觀依家香港係咪通縮先?
如果唔係 通脤再加上公司得到嘅投資愈來愈少
情!點會好得過人地國家
通脤升緊但同時樓市股市都升緊?
呢個先係最可怕嘅地方
其實俄已經係脫脫地軌
只係脫得黎仲有少少個型. 而且仲升左少少
我唔會用咩香港人兩三年 仲要岩岩移民做例子
我只睇客觀數字

呢幾年失業率一直都係差唔多
冇好大上落
平均人工一直慢慢向上升緊
你講你識人幾多個爭一個位
姐係一直以來都係咁 唔係經濟問題
有D國際問題
通脤 美國加息 打杖
全世界都係同一個問題
而面對同一個情況下 D人選擇由中國同香港抽走資金
去第二到
咁你嘅經濟又點可以好過其他人?
如果人地都仆街 你仆得仲甘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞