[極度心寒] 2019之後 成日聽到環球經濟情況 因為種種原因原因疲弱,大家有冇諗過其實自己已經比人洗左腦?

223 回覆
581 Like 52 Dislike
係七大洲五大洋南北半球都同一個樣
得中國同中國香港又完完全全另一個樣
淨睇本地新聞好易變弱智
唔止美加,識德國意大利供應商同零售都吊緊鹽水。樓主只係識correlation,即係地球溫度上升,樓價就跌果種謬誤。
外國就係淘汰一班弱者,仲減輕埋以後既長者負擔
樓價升??? 你坐咗幾耐???
Yen相對咁平
唔返鄉下點得
疫情又話等疫情過
封關又話等開關
減辣又減左
依家又等減息

陳同佳自首 樓都未升返啦
真係一波三折

最攪笑係發生咁多事
完全無還擊之力

而家電車領域都比人限制緊

好多人都轉移左資產去避險
到底呢場泡沫幾時全面爆破呢
呢班人 尤其樓主之流 係討論唔到
VPN移民/自我陶醉係浪費心機同時間
本身佢就係生意人
想減返D貿易逆差. 就係兩國經濟角力
美國同中國就已經冇

2024依家唔係美國同香港鬥經濟
係擺到明已經係政治陣形變左對立
而且都已經唔係經濟同錢問題
歐美澳加日台韓一邊 中俄朝又一邊
呢兩個咁鮮明對立. 唔係貿易戰打出黎
係中國近年對外外交搞到咁
如果你睇過developed country GDP gain
你唔會講得出上面
https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?most_recent_value_desc=true
又係你呀大陸仔?
次次駁我都唔係用數字
而係一句VPN移民?廢到
冇吉舖youtube睇下人地啲死場師
呢兩年冇去歐洲 美加係啲出名名店街 遊客商業區都大量執笠凋空 下晝周街落晒閘
原因可以好多 唔係簡單話疫情定通脹 但係人都知根本全世界都唔好景 啲股市吹出黎嘅泡沫數據鬼反映到一般人生活水平
香港一樣
佢可能冇樓.
平時見890萬依家賣800萬係佢眼中都一樣
我就唔係意大利答你唔到
你不如試解釋下中國同香港股票個走勢點解特別同全世界唔同?
咁灰
資金離開支那 HSI入面大量支那股 港股公用股化PE極低

除咗股市 你唔理GDP同unemployment rate?
姐係10個國家...其實唔只.係全世界
都係咁岩吹出黎.條條線都差唔多
而中國同香港就特別係唔同樣
呢個就係真實
以前三日唔埋兩日就有人問支爆未
個個出黎話講左廿年未爆
依家呢D人唔見晒
人地講緊downtown empty
你講股市做乜9
同感
特別係啲廢佬最鐘意話全世界都差, 話中國已經冇咁差
中國根本爆咗一半, 有望爆埋另一半
歐洲都係差咗啲, 特別反映咗喺治安差咗上面
但美國根本係strong come back
就算係高通帳同失業率, 都只係週期及經濟轉型問題
重點係歐美咁耐歷史.
經歷過N咁多次經濟差. 大不了咪換個首相出出氣
中國由開始果下已經係0 冇得再差
發展左80年只好冇差. 大家都想知道佢差係會點
冇反對中港特別差 但樓上已經大把人指出 你講到全球經濟好好咁已經係delusional
你印證到股市點樣=實際經濟表現未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞