98歲翁肺癌末期曾剩6個月命 不化療不吃藥 搬到藍區後竟多活45年

336 回覆
514 Like 18 Dislike
原型食物、葡萄酒、魚 omega 3、慢活、充足睡眠、草本茶
全部抗氧化野
機會成本既問題,不過幾年後呢種經驗可能未必再適合借鑒
睇過資料,有部份動物(大象之類)用現今理論計係比較易有癌症,但現實剛剛相反。跟住再分析基因,大象有某一組對付因為 Bug 而出現既基因更加 senstive,所以比起人類佢地更難積累成癌症。
咁佢地係唔想醫,而唔係因為會由唔死變醫死

學好d logic 先
但係啲病人化療之後無幸存
即係大象多bug,但處理bug能力勁過人類。
連登就係多你呢啲反科學既人
所以有朝一日科學隨時可以利用大象處理 Bug 既原理去醫人類既 Bug …… 但快極應該都要經過多十代八代人先有可能
即係化療100%死?
快d出論文,等你攞醫學獎
不嬲都唔係包生仔, 係俾哂客觀數據機率你睇然後你自己決定醫唔醫
不過點同人地自然療法呀, 0副作用包生仔
科學家嘗試將基因直接植入人體細胞中,其中,重點關注一些由單基因缺陷引起的疾病,如囊腫性纖維化,血友病,肌肉萎縮症和鐮狀細胞性貧血。不過,由於攜帶大段DNA並將其置入基因組的正確的位置非常困難,這種技術沒有得到普及。今天,大多數的基因治療研究的目的都是彌補癌症和遺傳疾病的基因缺陷或丟失。

有做緊
呢啲長命百歲真係唔好恨
你提供返下面兩個數字先再討論
冇做化療嘅死亡率vs有做化療嘅死亡率
飲紅酒對心血管好,仲抗氧化抗衰老
如果飲唔到酒,可以食白藜蘆醇,因為係紅酒提取物,有相同效果
病人飲水之後都無倖存
可能個醫生斷錯症
你同另一位ching 不如冷靜啲先
我係笑緊樓上話病人化療死係「幸存者偏差」,但啲「幸存者」無幸存

你地要討論都唔駛下下反駁隊上身見字就起綱嘅
異形
笑緊幸存者偏差但個幸存者無幸存呀
篇野講末期
你就講一二期
心情的確會影響免疫系統。
姐係你完全唔撚信中醫?
我欣賞上面巴打真係貼研究結果
我睇唔睇得明唔洗你關心
而你既存在就多餘
你聽首歌係咪會學晒樂理先?
上網會唔會學識寫 code先?
揸車一定識晒架車每個零件同原理?
大眾要既只係有理據支持既生存率上命/壽命延長
而去決定做唔做
可能係手淫的力量

羅家英好似當年有肝癌冇去醫結果自己好番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞