98歲翁肺癌末期曾剩6個月命 不化療不吃藥 搬到藍區後竟多活45年

336 回覆
514 Like 18 Dislike
而家講緊化療vs唔醫,個個都知化療係辛苦同埋會死好多健康細胞,但有得醫你點會唔醫,除非你話老咗唔想受苦,揀Palliative care
大把庸醫啦
咁又叫新聞
驗錯啫
不過而家誠哥個部ultra sound機係唔係直接液化cancer cell冇副作用?
重點係好多新藥可以遠離呢啲折磨,但因為無資助繼續去用返傳統療法
最有可能就係美國醫生誤診 良性瘤當惡性瘤
我家族及上兩代有10+人從事西方醫療
涵蓋骨醫、產科、院長、職業治療、護士等
佢地對於患癌嘅共識係
如果難康復嘅器官(eg. 肝)中二期以上
又或年紀已上7字
佢地已經交帶落唔做電療
因為佢地喺醫院見過太多例子
洗大錢捱足全程都唔係續命多幾耐
倒不如輕鬆過埋餘下日子
留返多啲錢俾後人
乜撚野數據講黎聽下?

google表示末期做唔做都係死
只係吊幾個月命 仲要俾晒啲出殯錢醫院
求反駁學野

副作用遠低化療,講到尾錢作怪
食煙中肺癌數據成日有 明顯係高過唔食
但想知末期肺癌做化療同唔做化療差幾遠
求數據
就算標靶藥都未必個個啱用,要睇你gene啱唔啱
CAR-T就真係天價,而且得血癌用得,solid tumour重試緊
到最尾都好大機會回歸化療
Cls,化療重要勁辛苦,如果咁真係情願短命幾個月算
延誤治療最尾末期先走返去做化療結果都係死左果個呀?
「我找不到他們,他們都死了。」
串撚到
我都想聽支持化療方既數據
康復率真係高既咪值得做
吊一陣命就不了
無錢係咁,唔好講有絕症無錢用新藥醫啦
平時無錢咪又係日日食垃圾劣質大陸菜大陸肉,積埋積埋咪一堆病死得仲快呀
我找不到他們,他們都死了。
但重點係連試都無得試除非你比錢去中環診所買藥試
"新藥"
pd1 都係十年前産物係香港地都仲係叫新藥
仲要比診所抽一半水
我見親啲癌post都係叫上大陸醫
無保險係香港係等食屎
咁站喺public health角度睇,個個都試標靶藥咁邊有咁多錢,當然要睇你gene得唔得,去分配俾最有效嗰啲人
CAR-T冇得就咁買,要藥廠抽你T-cell整俾你,同埋要醫生肯俾你去clinical trial
我講呢個
唔知係咪你講果個
https://www.youtube.com/@cheungtinn
主要原因係乜都近
好撚近醫院,有乜事都可以即刻吊住條命
咪呢個,2b期驚副作用唔去化療玩自然療法
拖一年變左末期全身擴散先識驚返去搵醫生做化療又飛埋去美國做
結果太遲死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞