98歲翁肺癌末期曾剩6個月命 不化療不吃藥 搬到藍區後竟多活45年

336 回覆
514 Like 18 Dislike
Greek islander, 98, talks about life on Ikaria

02:58
Greek islander, 98, talks about life on Ikaria
Close
The inhabitants of a small Greek island live on average 10 years longer than the rest of western Europe.

Stamatis Moraitis, who is 98, was diagnosed with lung cancer and given nine months to live 45 years ago.

He says he survived because of good food, good wine, and good company on the island of Ikaria.

Doctors agree there is something special about the island.

Subsection
Magazine
Published
6 January 2013

https://www.bbc.com/news/av/magazine-20915877
btw唔知你有保險包試驗性藥物/療法,有既話都可以考慮吓,但係就有風險,如果冇錢又想搏,要睇吓有冇咁岩有臨床試驗可以join,主要都係睇吓病人想點
唔係連登有愛,係我有愛only
Examples of blue zones include Okinawa Prefecture, Japan; Nuoro Province, Sardinia, Italy; the Nicoya Peninsula, Costa Rica; and Icaria, Greece.
乜鳩邏輯黎, 呢單野主人翁係萬中無一既奇蹟
你就否定哂所有醫學既研究同結果
有, 其實人身體本身每日就會出現癌細胞, 簡單講就係抄功課抄撚錯左既細胞

而我地既免疫系統其實係會keep 住幫我地清走呢d 癌細胞, 所以我地唔會”生cancer”

但係有時, 癌細胞會自己突變, 令到免疫系統認佢唔到, 之後慢慢養大, 最後就會失控

近年其中最鐘意講既免疫治療其實就係令身體去發現番呢d 癌細胞, 等你既免疫系統識得去攻擊番呢d 癌細胞

而其中有醫學研究過, 話呢d 奇蹟性癌細胞消失既case, 就係自己既免疫系統突然間識得認呢d 癌細胞, 所以身體自己去殺死癌細胞醫番好自己

利申, 非醫療相關工作既人, 只係愛學者成日會睇醫學相關既野, 所以唔識專業術語只係知個concept
有幾黑暗?
連登真係低學歷公屋人士討論區黎 屌
不過應該極少數case了
點解無端端會認得返都好值得研究
兩個可能性
1. 醫院擺烏龍
2. 極罕見病症 自己免疫系統救返自己
幾十年臨床醫學發展咁就比連登仔推翻咗
所以讀醫真係讀屎片,有病最緊要上連登
正宗既「你班仆街死撚晒我都未死」
咩都唔夠免疫系統強太
癌細胞有機會搞事都係免疫系統出左錯
做返啱野就可能打贏癌
做完都會死,同做完冇用係完全唔同嘅概念
你寧願選擇唔做治療快啲死,唔代表做治療救唔到人

你覺得寧願死都唔想化療電療係因為你冇生過cancer
如果你真係生cancer,你都係會辛苦到嘔白泡,辛苦到求醫生諗辦法救下你
療程係好辛苦,但有冇諗過有啲cancer去到末期帶比人嘅痛苦仲嚴重過治療嘅痛苦

可能我生左cancer到末期都係會叫佢唔好醫
但現實係你而家就覺得唔醫咪死囉,有咩大不了啫
到真係死嗰時就好珍惜生命
😭
係咪即係斷食d fd
值唔值得係另一回事
你個數據係反映咗化療會延長病人壽命
反駁咗"cancer病人係俾化療殺死‘’嘅講法
睇漏咗個曾字
我相信現職醫護對癌症治療嘅認知會比一般路人甲清楚
搬嚟香港仲長命
誤診
他晚年曾回到美國,想找尋當年診治過他的醫生,「我找不到他們,他們都死了。」
yumyum嚟啦 Aaaa
幾十年腫瘤科藥劑學講求數據、講求臨床研究有幾大型、又要不斷比同行review同質疑。活幾耐、每種副作用幾多%全部都係數字,無低估同時亦無誇大。隻藥有幾強勁,自然相應副作用有幾大,世界上從來都無神藥,有嘅話就人人日日啪劑化療強身健體啦

但另一邊廂Youtuber同自然療法就只需簡單利用人怕死但又唔想辛苦,想用最小付出獲取最大收穫呢個人性盲點去sell自己d無用療法,多年黎都唔知害死幾多人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞