98歲翁肺癌末期曾剩6個月命 不化療不吃藥 搬到藍區後竟多活45年

336 回覆
514 Like 18 Dislike
是日笑話
他晚年曾回到美國,想找尋當年診治過他的醫生,「我找不到他們,他們都死了。」
咁其實佢死咗都係防止咗啲愚蠢DNA繼續傳承落去

自然療法係好野黎,幫手filter咗啲懵仔DNA促進人類進化
人一藍 沒肺癌?
以45年前嘅醫學水平,誤診唔出奇
係呀十萬百萬個有一個會自己/自然療法好返
我絕對支持唔醫
笑乜鳩係你自己唔明咩叫幸存者偏差

這是幸存者偏差的一個典型例子。幸存者偏差(Survivorship Bias)是指人們往往只關注那些成功或幸存的案例,而忽略了那些失敗或未能幸存的案例。當我們只看到那些沒有接受化療且沒有死去的病人,可能會誤以為化療無效。但事實上,沒有接受化療後仍然存活的病人可能是個例,無法代表所有情況。

為了正確評估化療的有效性,應該考慮接受和未接受化療的所有病人的健康結果,而不僅僅是那些成功存活的病人。這樣才能避免幸存者偏差,得到更客觀、全面的結論。
話哂都45年前
真係有機會斷錯症
但cancer確有機會自己好返
例子都唔算少
身體免疫系統本來就會殺癌細胞
不過可能一時間認唔到隻癌,到突然唔知咩原因認得返
咁個腫瘤被自然消滅
醫佢d醫生都死哂 好猛
個巴打玩緊play on words點解會關知唔知個詞咩意思事?
癌症都有得做化療
但無幽默感真係無得醫
個非常困難既位係gene delivery,搵嘢保護住DNA template/functional RNA fragments先係重點,依家都有好多方法
其實正正就係兩邊都會有幸存者偏差,所以先要做統計
啲自然療法撚永遠都無數據拎到出黎,唔係聽朋友就係隔離陳師奶講,笑話黎
Btw支持西醫既人不嬲都無話包你醫好,但自然撚永遠都係話邊個邊個唔睇醫生但好返
百里香…印狗…
曾經想信,但係訪問過佢地一輪,發現係連唔返佢地講既嘢去一啲已知好solid既事實,例如molecular biology/biochemistry之類
其實呢個世界根本就冇癌症
#3同#37明明講緊所有階段嘅癌症
係你自己收窄範圍到末期
所以你覺得一二期做化療有無幫助?
斷錯症機會大好多,一係就撞正黑醫想昆佢錢
真係肺癌末期都好難有奇蹟出現
其實最新既免疫療法其實都係找方法教身體免疫系統識別同消滅癌細胞

免疫系統在沒有外在幫助下自己進行呢個過程,機率應該唔係零

佢仲健在
咁你睇完研究結果 你覺得要推翻自己岩岩ON99打既廢話未? 廢人唔好搬話題
食魚多嘅民族都係長命,我最撚憎食魚
Ching 你好kam 收返埋啦
記得睇過編野,癌症係好容易受個人情緒而去引發。

即係如果有癌症,唔知既話好地地;一知道就會因情緒崩潰,反而加速癌症發作。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞