98歲翁肺癌末期曾剩6個月命 不化療不吃藥 搬到藍區後竟多活45年

336 回覆
514 Like 18 Dislike
我覺得都係基因問題
有啲人可以免疫癌症
有啲就好易誘發癌症
衰啲講而家人類都未完全百分之百了解身體構造
所以呢啲野我都將佢歸做基因問題
原Link
咁都反駁都唔係被連登仔害死
因為無論點都死
咁有數據未
乜都有晒研究figure乜乜柒柒
但一個都貼唔到
醫院係賺錢地方 醫好你只是過程中的副產品
唔奇,只不過係中六合彩頭獎嘅機率

正如一部分人未接受癌症藥物治療都會有spontaneous tumour lysis syndrome, 腫瘤會縮細幾成
咁一二期癌症嗰啲唔做化療又算唔算
本身半條命
化療用埋果半條去搏
近醫院贏唒
肺癌分NSCLC同SCLC

NSCLC有唔少evidence
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2653127/
Results showed a significant benefit of chemotherapy (HR, 0.77; 95% CI, 0.71 to 0.83; P ≤ .0001), equivalent to a relative increase in survival of 23% or an absolute improvement in survival of 9% at 12 months, increasing survival from 20% to 29%.

SCLC少人做,得啲細RCT
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD001990.pub3/full
Nevertheless, the impact of first‐line chemotherapy on quality of life, older patients, women and patients with poor prognosis is unknown and the benefits of second‐line chemotherapy are also unclear for older people. Globally, the evidence on which these conclusions are based is very scarce and of uncertain or low quality.

新嘅RCT通常唔係比較做chemo vs唔做,而係比較唔同做法
https://tlcr.amegroups.org/article/view/18904/html

當然你可以話效果冇想像中咁好,我都同意醫生要同病人做好expectation management
但至少駁到「cancer病人似俾化療殺死」呢個assertion
他晚年曾回到美國,想找尋當年診治過他的醫生,「我找不到他們,他們都死了。」

hong kong is Dark Zone
你睇吓前列腺癌嗰啲接受手術之後五年存活率幾多先鳩up啦
冇野可以做
生cancer啲patient聽你鳩up就真係增加痛苦
難度都好高吓自動波免疫療法
??
可能心境同意志對於可唔可以存活落去
意義上大過所有療法
Em我唔覺得以佢嘅水平會睇得明
巴打慳返啲時間
有機會判錯症
睇錯report都有可能

都有可能自身免疫系統引發左萬中無一既奇蹟

你比多10個癌症病人去果個島住都未必可以引發多一次奇蹟

真係要驗證就真係要搵多D sample 先確認到
假膠啲frd
我諗愛滋係絕症都就黎過時,好心上一代啲人學吓啲思想開放啲
當然可能化驗出錯,但間中都有類似既 Case 唔去醫諗住開心過埋人生轉頭就好返
人身體其實好奇妙,可以快速生成癌症,同時亦可以靠自身消滅癌症。但當然後者多數情況配合埋現代科技會更好
咁梗係基因問題
癌症就係日常基因細bug累積到無法自然修復變成大bug
天然壽命限制機制
基因真係決定好大部份既嘢
他晚年曾回到美國,想找尋當年診治過他的醫生,「我找不到他們,他們都死了。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞