連登仔被捕自救手冊

676 回覆
1572 Like 37 Dislike
成人台po撚個班巴打係咪死緊
其實係而家後生果代
習慣左依賴個internet
所以變左好多野都可以係internet搵到屬於每個人既野
但其實你都估唔到政府會用公帑咁樣去周d反對聲音
高登嗰陣已經慣咗講啲嘢半真半假

網絡世界幾時都要小心啲好
你都傻既
連仔一交login email
Isp email edu email就會比電訊商/學校 起底啦
明明以前盡量都唔會畀人知你上高登,更加唔夠膽喺條街度上
連仔咪話左連佢地都唔會知user既login email囉….
再舉個例子,假設你之前試過喺d打風落雨post爆過自己住屯門出港島區返工,呢點看似冇乜嘢,因為範圍太大,香港住屯門出港島返工嘅人真係好多

不過,如果你之後又試過自爆話「我明日去大阪玩啦!」咁你就仆街喇,因為搵到你嘅範圍收窄咗好多,每日去大阪嘅航班有幾多有數得計,加埋最多咪幾百至一千人,一查出入境紀錄,除開小童及老人家和外國人,其實已經可以建立到一個 target list。如果你再7啲,自爆埋你坐廉航但係有俾錢買位,咁個 list 就會由原本嘅幾百人縮細到幾十人。加埋之前你自爆嘅住屯門喺港島返工,隨時你個名已經呼之欲出

呢幾樣自爆單獨咁睇好似無傷大雅,但係一拼埋其實真係好撚恐怖,咁少嘢真係可以好大機會搵到你出嚟
所以自爆幾號去旅行,去邊,幾號返真係好戇鳩。根本可以大大收窄個範圍,有啲講埋幾點機,坐邊間。隨時一個post就可以收窄範圍到3個人以下。
Social Enginnering
哩個term香港真係好少聽,不過其實啲詐騙集團成日做
pish
好多人上討論區唔記得條鐵則

上連登 勿認真

所有真實資料一律唔擺上嚟

間中攝下啲假嘅資料就算比人mon緊都fake臭佢地

例如現實嘅我係絲打
以前年代用MD5加密都解唔到
唔知依家用咩加密
每年送Apple bot 搶iPhone 呃幾多人email address

Google下係人都搵埋個ig Facebook

要釣魚大把方法
廿年前中學雞上電腦堂時個阿Sir已經講話Internet就係一個public space
你放得上網嘅所有資料就係公開於public space,任何人都可以讀取及使用,無私隱可言
因此你想將啲資料擺上網之前麻煩諗清楚係唔係私隱嚟,係嘅話你又係唔係想公開畀所有人睇同知

不過唔知依家啲𡃁仔𡃁妹仲有冇依啲概念囉

BTW,近十年有啲人畀人網絡起底後就話人哋係侵犯私隱,依個講法,根據我上面講嘅概念,其實我係理解唔到。佢自己喺網絡上公開晒個人私隱,畀晒所有人睇之後就話人侵犯佢私隱?笑死人咩
其實係所謂嘅起底都係將嗰條友嘅post過上網嘅資料搜集番嚟再一次post出嚟

你唔自爆根本冇底畀人起
聽聞放射師就係咁衰
用自己fb 出咗個叫醫護罷工嘅post 先
之後起連登出左個一樣嘅post

就算未證明到同一人都已經收窄左好多
如果單用出貼內容就搵到,捉錯無辜既應該幾大機會
入面話自己有被捕經驗,但係無人分享被捉錯人既經驗
所以我就唔信無用ip喇

不過兒登仔咁弱智,竟然信連狗無出賣
兒登仔俾狗嚇到乜都認,肯定係真
珍。從來都係。
謄本
你咁問又過份左
感謝 Ching

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞