連登仔被捕自救手冊

676 回覆
1572 Like 37 Dislike
打字打到有啲攰,晏啲再講被捕之後你應該點做
原來連仔係清白
過來人留名, 多謝樓主出post教人點做
雖然我到而家都好驚畀人拉多一次,但係我覺得我有責任去救人,不XX毋XX
希望大家幫手推post畀更加多人睇到
我係上面多謝你都比人負皮
睇來長官已經入左來
直接早啲quit連登算啦
冇理由因為咁要自我閹割,連登真係而家少有仲可以自由畀香港人講下嘢嘅平台(當然你要小心畀人拉,因為連登都係重點照顧嘅平台)
幫推
一早都講過上連登講少啲自己野
呢個post 爆住邊,嗰個post 爆返工,另一個post 又爆用咩銀行,同送資料俾狗冇分別
有班連登仔唔保護好自己乜都屈admin俾資料,冇撚得救
所以所有有關自己既野喺連登鳩吹就算
被捕過程同埋你可以做啲咩去保障自己

首先據我所知多數人都係喺街畀人搶電話,係你行行下冇留意突然之間有人行埋嚟搶你電話嗰隻,你係冇反應時間

所以你可以做嘅就係喺連登或者telegram等等嘅高危軟件設定登入保護(連登有一個登入保護係你輸入一個錯嘅密碼之後可以自動登出,呢個功能可以救你一命,當然如果你係用緊連登畀人搶咁就真係冇得救)

你畀人拉咗之後網絡罪案調查科就會開始迫你交密碼,佢哋會用各種威迫利誘嘅方法(例如同你講佢哋可以破解到你部電話,到時候你仲大鑊,你如果而家交密碼就反而冇乜嘢)

所以第一個重點,唔好交密碼,唔好交任何資料,就算你驚都要頂住壓力,你唔配合佢哋一定會搞你,但你配合你就死緊

之後就會塔你上去你屋企。所以記住電腦,其他入過連登嘅設備都要做同樣嘅保護,當然如果只係手機有登入就更加好

喺你屋企攞曬所有資料之後佢哋就會帶你返警署,喺警署你係冇得打電話冇得搵律師(佢哋會用各種方法阻止你)呢段時間你最緊要就係要令自己冷靜,最多都係拘留你48小時

如果你配合佢哋其實好快就有得去錄影,錄完就會走得,不過代表你已經成功自殺

如果你乜都唔認又做好曬所有保護措施,律政司係唔夠證據charge你,因為證明唔到個account係你,就算你爆過啲個人資料你記住,你啲個人資料可以係人哋上網搵到之後發上去,唔代表帳號就係你本人,你嘅個人資料並唔係得你一個人知道

據我所知連登係冇交過任何人嘅ip同埋電郵上去,所以而家死嘅連登仔全部都係認咗嘅,佢哋會氹你話冇乜事大家只係做場戲,你單嘢我睇咗,我哋搵唔到你有其他犯罪嘅事,你好好配合我哋好快就可以放返出去冇事
幫手推post畀更多人睇到唔該
幫手推下post,p牌仔推唔郁
除咗連登個app,記得留意下自己有冇多手電話登入埋連登網頁版
點解你會知呢d內部野?
因為我有藤本(之前控告我提堂嘅證據)

聽過好多庭審,做咗好多功課

同埋問過好多律師
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞