BIG 4大裁員

572 回覆
1191 Like 50 Dislike
車路士?
缺嘅係中小企會計而唔係核數?
咁嘅市,大陸仲要死咁多民企
Audit 鬼公司咩
唔通曼聯?
XV 而家要入EGcls
獌狗咩唔通,八哥
坦克話而家已經進入左big 8時代
呢條team扮到big 4 mt programme其實on lun 7 9根本一早唔work,首先萬幾蚊起薪真係勁有gt mt offer既人唔會揀big 4,即係比盡佢都係收3大普通料既人,濕鳩u+份人又唔夠醒又唔會係佢地target會入到consulting,即係都要入audit,同時間條條team又拆開請人,咁人地點解唔揀條明確既team而要大抽獎
suppose缺人既係cpa firm
出面commercial咁舒服 除左部分西公司之外 基本上大部分做big4既人既目標就係轉出commercial
年年到10至1月就一車車人轉出commercial 加上而家account grad 都未必以big4為first choice 其實audit firm係難請人左
個陣做左大半年頂唔順直接走左
入返in house 做返個正常人
其實有為數唔少既大陸人係揀呢個programe 唔好問我點解
佢地入呢d programe主要都係想拎身份證同個牌
見會rotate下學到唔同野 咁咪入囉
都未必既 比起啲非一二線bank既mt gt programme 當時xv係真係吸引啲 就算boc gt同xv揀 我諗都有人寧願揀xv boc gt programme而家好似直程唔見咗添
又尻up big3請緊人
加下EG咩環境
5鎂咁多有冇介紹
6X
呢個係唔係好MT咁rotate啲A1嗰Program?
正視聽,係BIG 1 大裁,其他都只係比往年裁多少少
死開啦
而家銀行係煩緊堆地產爛數
講海航真係弱智
原來HR會專負責淨係一個program架咩?
高一兩千蚊左右
你個位囉 。睇你做得幾開心9up當秘笈
你當恒大,碧桂園,雅居樂死架
高過正常A1 跟consulting pay scale
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞