BIG 4大裁員

572 回覆
1191 Like 50 Dislike
仲要係第2 仙grade 知個人工
平好多
要搞到去做audit嘅cv實係咁容易報到啲345皮起跳嘅工啦仲以為自己係天之驕子咩
咩呀

出面個個話 而家個個加人工 香港工資上升2.3% 呀

會計既學術難度都比好多專業科低
其實成件事好合理
搞笑,apply教職同apply big4來比。入big4做完走埋出去都唔知你搵到proper教職未

accounting 個好處係上流空間大同path夠清晰。你講起薪345皮邊份工坐office涼冷氣desk job唔駛sell冇辛苦位unun腳收錢?accounting,尤其係audit,差唔多係有呼吸心跳肯做就上到連登FG起薪

你有野心仲可以再做上去不過理所當然地重視career必然會失去其他生活方面(family, frds...)
intern ot陪坐其實係咪真係有嘢做?
定係純粹扮有team spirit?
恭喜畢業
禁你又唔公道wo

的確, 教師哥能得部份人有完整教席

但audit Jun 升到m grad 十個入面都應該得2,3個
十個得兩三個冇錯
但另外嗰七八個係主動辭職
唔係升唔到
但收分唔低
睇年代, 前兩年可能係

十年前競爭大到pk, sen 要升man 都要爭同講數

今年唔駛講喇, 未炒都算好
香港做老細好幸福😍
一路沿途 感激有你❤️❤️
至少五年 肯坐就有得升
account真係要磨上去, 但係條路好闊, BIG4 出黎好易轉工, 身邊已經見過唔少CFO/CEO FINANCAL PLANNER , IT DIRECTOR 都係BIG4 出身,
最堅見過一個BIG4做唔夠5年出黎,係一間歐資RETAIL做4年就CFO,唔計B仔/DP都近6位數人工

你做教職, 大家冇後台前題下, 你上校長要幾耐
5鎂 vs 5毛
高下立見
師兄好波
人地5年20k , 10年 25k 都做
做臭行業個朵冇人敢入行
結果d jun愈請愈廢夾m到個M頂唔順走人
咁咪等啲老細直接對下啲傻jun感受下囉
靠大陸人頂headcount頂咗好幾年啦
而家係連大陸人都唔撚肯做
我國人材多的是 ....... 嚇不了我的 ...........
cycle 啦, 隔幾年就一次,有幾奇。
嚟到香港仲要食同住都貴,係大陸躺平仲好
睇人,兩種都聽過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞