BIG 4大裁員

572 回覆
1191 Like 50 Dislike
唔係有手有腳,on9都考到牌
仲咁多人討論
嘩,PB喎,corpbank喎,個名好型喎
咁你有冇睇到我岩岩個幾隻大字 - banking supervision?

DCM喎,ECM喎,仲有S&T tim
咁啫係要聽SFC支笛啦?吓話
但你要唔要睇下SFC入面班人咩出身多?

最過癮就係你句 - 邊瓣關big 4事
CLS,你講既每飯基本big 4都總有一飯掂到
因為人地有做advisory/consulting架
實際上,當你入唔到MBB consulting, Tier 2除左FTI/Kroll,就係big 4
而且人地唔單止識close deal,仲會做valuations..基本上乜鳩都做
嘩屌, 你真係以為big 4就audit only?

啫係咁,big 4惡做就大家都知,而且班audit嚟攪事個陣好撚黑人憎就梗
不過屌還屌,你都要屌得公道架
有冇受影響
😂 笑死 banking supervision 同sfc regulators 黎
比你講到金融中心核心咁
Big4 consulting 下把位 識hi close deal咩
不如你數下?
轉行吧
男人30冇牌搵唔到會計工
你接受到由低做起就冇問題。但會計呢行你如果冇係 廿歲出頭就入 big 4 浸,同整個會計牌出黎,你就要接受自己只能係啲次一等既會計行/普通公司度做,而且個上限好低,好難上到中層。不妨諗下有冇其他選擇。
梗係係對冲前炒曬D人先
睇到好好笑
下把位都睇得自己咁重要
建議睇返自己份糧收幾多
好耐無追 但Big4 manger個價追到銀行FG價未
都係果句 有料洗撚做big4咩
咁多野講
既然成個香港Ibank都要聽佢地支笛咁重要
咁唯有希望大家係Big4 長做長有啦
千祈唔好炒人 無左你地 香港銀行業要執笠
屌,講咁多野
原來成班人連big 4最黑人憎/搵錢既位係乜都唔知
仲要扮哂行內人

btw,我從來冇話big 4搵得多,同埋行內人都知big 4班人今時不同往日
不過你連人地個存在意義係冇都唔知,問多來問原來都係皮毛野
原來諗著講多兩句,不過諗諗下...都係算啦
係呀算啦
big4做regulatory野袋高人工咪自己收埋靜靜地嬴
無端端跑出黎同人拗咩business value啫
搵HI到錢咩
big advisory consulting收個客幾多錢 大家心照啦 雞碎咁多
Banking supervision個department好細嫁炸 幾到輪到你入
李家超話有安法照住香港
N樣好處
邊有得輸?
公道講句 你要做大粒野EY 都有EY Parthenon
但普通big 4 candidate 係唔會夠料入

講到尾都係睇人
係度J 公司係FG 同學生先會做既野

講到audit 幾流幾流
你做到equity partner 咪又係可以做月球人
打公司飛機做咩
入big4本身唔洗你考完牌
連acct major都唔洗
但要有degree
有牌之後發覺仲難搵工
因為d僱主仲更加手緊
男人30 先黎有牌都唔會有人肯請
大佬 即係fail 咗5-6 年
真心唔覺身邊有做big4 既fd 比人layoff
一樣有b仔

會唔會係layoff 一d 多餘既team
大陸會計師落黎取代 香港big4跳出黎果班,人地人工夠平
大陸會計師落黎取代 香港big4跳出黎果班,人地人工夠平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞