BIG 4大裁員

572 回覆
1191 Like 50 Dislike
你連audit 係做咩都唔知就指手劃腳
Below 2萬請個大學fg俾你話高人工
飲食: ,兩餸飯湧現, 仲要水鳩人做飲食
金融服務: 個個玩美股, 港股都投閒置散, 仲要水鳩人做金融
旅遊: 個個自由行,邊會仲有人跟團 ,大陸進駐,吉鋪多過租鋪 搵鬼行
貿易及物流: 外資撤走, 香港同上海睇齊, 直接搵大陸啦 仲要水鳩人做貿易及物流

暫時諗到依啲唔做得...
2050年 香港有一半人過60 歲
護老 或者 醫療有得諗
我都係想要個DEGREE BIG 4 唔敢諗
始終唔細都 30啦
樓上有位師兄 剛剛先話冇人投地.....
護士我驚血......
我真係做緊.....
咁應該炒唔到你嘅
都係既 都係諗住考個degree 睇下有冇位上啫
但出面吹到將來ai 都可以代替既時候
就有某程度既擔心
人工我覺得係supply and demand問題
就算而家好多fg都唔會報big4
但每年都仲係一車車fg入嚟 上面啲partner根本就唔會加a1人工

上到sen嘅人工我覺得係fair嘅
有料嘅咪攞埋high/top pay

以水泡科都入到+肯捱就升到嘅工嚟講
我覺得逼科真係唔差歡迎大家話我奴性重/廢柴咁都搵唔到連登fg價
咁不如你指教下我audit junior係做咩同埋個value add係邊 呢個問題同audit做咩同audit有咩value係唔一樣,唔好哩埋係個audit後面

同埋我已經講左我唔係話個field高人工,你幾時見到我話2萬請fg係高人工?我個重點係呢個人工唔係淨係包你9 to 5得個人坐係度唔帶腦番工

acct fg 9000人工sars係試過,當然而家世界唔同。講明先廢事打稻草人,我唔係話9000人工現今世代合理。我重申成個例子一直都係講緊如果firm請多一倍人做全部唔駛ot但係人工減半有冇人肯 - 我未聽過有人答我ok,多數都係轉話題或者夾硬搵其他野講。另一個角度諗會答ok果種人根本就唔會入big4攞苦來辛,如果係咁即係其實大家都有共識不過硬係要攞番咋沙

呢啲價值觀野你唔認同我冇可能說服到你。我只係希望有人見到幫到佢地睇開啲我已經覺得花時間打咁大堆字係有價值
唔夠人做還唔夠人做
唔夠錢出糧還唔夠錢出糧
2件事嚟。
big 4 從來都係喺2者中間搵平衡。(即係唔撚出糧叫你OT
Fair 囉
大學fg好把閉咩
入面邊個唔係呀
Fg牌又冇 試又未考
仲要搵人簽experience
出去搵份會計文員邊個簽比你
醫療:引入支那醫護,仲要水鳩人做醫護?
你個例子咪就係人工減半請多一倍人入黎做
無啦啦又講
我個重點係呢個人工唔係淨係包你9 to 5得個人坐係度唔帶腦番工

未聽過可以返big4可以日日齋坐唔帶腦返工

Junior你話無value, junior grade你想俾咩重擔佢做 邊行個junior唔係仲係做d執頭執尾既功夫 你想9千請個會計文員都俾人屌啦 仲諗住請fg

Above junior 有value掛?無啦啦要人人工減半
本黎份約就係呢個人工 就係翻8粒鐘工
以前呢行個 norm 就係有peak有slack, peak翻耐d督ot儲假 之後slack放翻
依家班老細唔比OT hour你仲要幫佢諗埋人工減半 請多一倍人 你都傻撚左 呢行既老細請多一倍人都唔會減輕你既workload

你audit無做過都可以打咁大篇文話人無value add又要人人工減半 依家班友做到成隻狗咁 junior用完就炒, senior又唔包升manager, mgr grade cut bonus你仲叫人睇開啲 你都痴撚線
用你個道理MBB IBD 美國office 用US$140k 年薪請freshgrad 都係唔識做生意

值幾多錢係視乎間公司識唔識用人,同埋個人夠唔夠堅姐

間公司垃圾俾你HK$140k 年薪請到全地球最勁個freshgrad 都唔識用啦
而家連大陸人都唔屌呢啲狗工佢仲含得咁開心
你用人中之龍來做例子,的確人中之龍係唔需要做big4亦唔會睇得上眼。但係會計佬有幾多個人係人中之龍?讀得accounting已經可以寫定包單唔係top 1%(甚至top 5%? 老啦唔知而家咩情況),基本上已經唔會係人中之龍,有咩可比性?之前都講左acct最大個好處係比到你簡單容易入場上游的path,你要睇ceiling幾時先數到acct?

利申唔係針對你,其他睇到的人都可以自己代入諗下,但係鬧公司(big4)廢同時可以睇下自己點解仲要係垃圾公司(big4)捱?唔好以為有咁多千里馬等緊一個伯樂發掘。實際係outstanding的人一睇就知係outstanding,另外有心做出來的野一睇就睇得出,根本唔會走漏眼。你要講公司廢唔廢只係講緊可以用到呢個人幾大程度

講到尾都係要知道自己賣緊咩搵錢,你係賣醒的你可以做到一個work smart的空間比自己咪可以唔駛做到隻牛咁。但係呢個世界唔缺又醒又勤力唔怕係自己個field做到隻牛咁的人,咁佢地咪上位先囉,所有野可以好合理。最差的combination係自以為唔係池中物但又冇咁的配套(intelligence, hardwork, connections...),呢啲就最容易浮浮沉沉幻得幻失
唔 value add 你隻job咪唔好book junior,唔好請 junior 囉。你請人就要出糧架啦,再加上你請個唔 value add 嘅人係咪你問題大啲?

FG一入去個peak除返開時薪最低工資都冇,你夠膽死屌人唔 value add,你係邊間嘅partner呀?
以前又話幾時都要會計
經濟差公司執笠都要會計
條友都有撚病 話自己無做過audit然後就9up一大輪
話會計無用 無專業性 班老細壓榨呢行係班細廢 唔係公司問題
似足公園d廢老
叫你繼續幫班老細賣命仲講到益你 俾錢你袋咁
各位auditor 唔駛咁嬲,上面都有人講左senior開始有value,咁個jun wok wok下大左咪變senior囉

事實上我覺得jun做到的野好可能遲啲automation甚至而家搵個offshore delivery center都做到,問題係咁咪斷晒啲幾年後的sen(highlight我覺得,拿我唔係professional auditor我可以錯嫁,我錯你咪講番岩)。但係要分清楚一個生產線入面一定有啲機值錢啲,有啲parts唔值錢。但你唔係死物,你可以變成個process入面一個more value adding的component

我想帶出果個pt係你如果著眼時薪,或者big4真係唔岩你,可以考慮下做其他野... 冇人迫你嫁wor。但係你怪個industry就唔太make sense囉

我唔係partner,我冇咁的野心。我覆你地最大的原因係我細有人好心帶我,到我幫到人就我就講多兩句,pay it forward。幫到一個我都覺得值嫁啦
其實ai 取唔取代到?
會計 / audit 冇用 冇專業性 呢啲我一個字都冇講過,你要打稻草人我都幫唔到你。但係成日都講條街求其跌個招牌都責死一堆會計師,係咪個個都專業就一定唔係

廢老呢部分我唔否認
咁開心,次次連登有post 講會計界都有罵戰,其他行業好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞