BIG 4大裁員

572 回覆
1191 Like 50 Dislike
Degree都冇學人撈會計
做地盤好過啦
冇投地就冇樓起,仲水鳩人做地盤?
發展商都轉行唔賣樓做包租公
咁多正評
睇黎環境真係好差
下份工一定有彩虹。條彩虹係咪指新加坡
做會計就真係水鳩佢啦
咁仲可以做咩...
緊係Covid前高啦
仲要差距唔係啲啲
Covid前 Sen係可以一腳踢
帶job 湊客湊executives冇大問題
Covid後啲Sen自己啲task都顧唔掂
日日wfh班Jun學埋一份
所有on job training都冇哂
啲sen連print/scan點樣efficient啲又唔識
更加唔好講點樣去教啲Jun
梁鎂分要唔要
做會計會過勞死
recommendation / advisor 角色都冇就真係好笑
其他部門應該都執得
好多嘢ai搞得掂
照殺啦 唔限字數既話 我反正打個閱就收錢
ao丫姐 都唔止10k啦
正正經經讀個degree努力入big4
公司比錢比假比埋堂你上
你去考埋試先賣命
成件事舒服好多
諗下點解比人雞,仲有咁多人返緊工
自己諗下啦
缺錢嘅
經濟唔好有咩工都仲係必須
向嗰個方向發展

有家底嘅
呢個年頭都仲要讀HD 即係唔方醒目啦
咁不如搵樣自己有興趣嘅野去學啦
咪鬼諗搵錢
Quit左u佢做地盤科文/入護士學校讀en 做起

都係一條出路
再唔係咁撚後生 去操體能

去做入境海關囉 補番個咩criminal justice HD

轉科啦 唔好哂淨番d錢讀下學年
學大陸叫畢業,好唔好?
會計移民難 轉IT啦
你唔掉番轉諗下如果fresh grad guarantee no OT 9 to 5咩都係跟procedure / system做淨係screen source data同data entry加入timesheet點解值錢?仲有clear career path wor。你要比較的話bar有牌之前跟師傅咪又係notional allowance + 無盡on call ot

老實講上面可能偏頗左,始終我唔係auditor bg。但係認真a1可以有咩expertise叫高人工?仲要第一年差唔多一半時間上堂放假都唔係office wor

我都唔係話個field好高人工不過講開就順便廢up下好多人都唔明自己個value係咩。另外廢up多句,襯後生仲可以訓少啲果陣學多啲野冇壞,全部都係落自己袋。我自己睇番轉頭就覺得以前wok過啲野多多少少點都有啲野今日係對自己有用。不過坦白講好睇自己悟性或者有真•好心人帶住,唔係的話一味死做爛做啲無謂野都係浪費生命
你喺2nd tier就梗係乞米啦,喺big4辛苦係辛苦,但你講到無米無前途咁就有d搞笑,正正常常一年升1皮絕對無問題(考唔到牌另計
搵份學校會計文員啦
就係冇 所以先想讀啫
其實地盤都讀咗個3寶同埋個SS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞