BIG 4大裁員

572 回覆
1191 Like 50 Dislike
暫時都仲好難
唔係個methodology 唔得
係啲客根本冇好嘅data去俾人audit
Audit approach 甚至procedure 一路都推緊digitalise
雖然未去到AI層面
但因為data privacy 同security 問題已經好多阻滯

不過AI另一方面對work paper 嘅quality有正面影響
而家好多人都偷雞用AI寫analysis, email
肯定有效率過啲junjun 鳩寫嘢
係睇邊個肯投資一個啱audit 用嘅language model
返工唔為錢唔通為興趣?唔著眼時薪應該著眼咩?定係公司俾機會學野,要俾返學費公司?

不如你分享吓有咩Industry可以時薪低過法定最低工資?Audit個性質仲要係最講求Integrity/Compliance嘅一個Industry,但成個Insustry最大果四問都唔跟法例,唔怪個Insudtry應該怪咩?

唔好話咩個Staff可以報勞工處,佢話你timesheet冇填,唔幫你簽experience(呢個又係個Industry嘅另一個問題),大把灰色地帶可以避可以玩鳩你。呢啲又唔關個Industry事?
香港都就嚟玩完
IPO M&A 冇哂 一堆上市殭屍企業
仲喺錯嘅地方錯嘅行業做牛做馬死捱難捱會有用咩?
你想maximize 時薪就唔應該invest落audit呢啲揼石仔工,大把藍領工係高時薪過accountant,例如之前搵個師傅通渠都比佢收幾千/hr,更唔好講其他更scalable的工。問題係你又要易入場、高時薪、唔駛ot、坐office涼冷氣做paperwork、但又冇背景/connection,係咪有啲不切實際?實有啲工係滿足到呢啲要求,成條街排緊隊apply點解人地要請你先?

我一直都講緊個industry冇試過呃話唔駛ot/時薪高,你明知係咁都要入去做但係又要鬥氣嬲豬為咩?你如果話要跟足contract working hrs咁你唔簽約前叫hr加個clause落去?你自己都明呢件事係不切實際啦

一係改變環境一係改變心態,你做唔到改變industry環境淨低的option咪就係轉工作環境(go non big4 / non accountancy)或者改變自己心態。全部都係你自己做的選擇來。冇話讀完acc就一定要做acc,大把人讀完law去做其他野

點解話要改變個原因係你而咁大怨氣你都唔會有心做,冇心做自然就做pat屎出來你樓上之後睇你唔起咪又係之後你自己食番

番工為錢你冇講錯,但係完全做自己唔enjoy的野一定冇好結果,你亦唔會跑得贏你其他有興趣做的peers變左食愈來愈多豬頭骨

最後講多句,咩野點都會有啲interesting位,acct std都有唔少野可以搵位捐,你搵到個自己enjoy的perspective就會做得開心啲product出來亦都會好啲。而有唔少野interesting與否就真係只係觀點同角度
本身audit呢個服務已經係戇撚鳩㗎啦
成個中環都睇唔起audit呢個行業
有料唔使做Big Four啦,咁撚多嘢講
係得你將d唔合理既野變做合理
最痴線係你自己都唔係入面做
然後講話個行業係點點點
其實呢個香港唔揀嘢做點會失業,個個都想做自己嘅dream job又或者又hea又高人工,咪玩啦,向現實低頭唔可恥,最可恥喺不切實際
嘩屌,依加吹撚到成個中環睇唔起audit/big 4
好老實,依加一堆中環大行既渣fit人,唔多唔少都有big 4背景/connection
仲要未計MA banking supervision班人幾乎個個都big 4背景

我真係想知你點得出呢種豪言壯語
Working Hours 合約寫明 8:00-17:30,你仲想要加個咩Clause落去? 我知合約有寫明有機會要OT,但OT到低過最低工資又冇問題?因為係人都知呢行要OT,所以平均時薪低過最低工資都冇問題?要求時薪跟返法例高過最低工資都叫不切實際?

你話一係改變環境一係改變心態,而家啲Junior嗌高人工/唔肯無限OT咪就係嘗試改變緊個環境囉。定你離地到覺得改變環境要捱到上Partner跟住上至下咁改先叫改變環境?

你細有人好心帶你係你好彩,但唔代表呢個行業冇問題同埋啲細嘅要接受。
唔多唔少有big4背景
平行時空嗎
未計SFC hkex IA中高低層
條友戇鳩仔唔使理佢俾人洗咗腦
見親俾人雞既大部份都係公認做唔到野 小數係得罪人
Banking 唔知,但真係幾多 fund house cfo/coo 有 big 4 background, even 係 big 4 partner 轉出去做高層唔少
一睇你班人就知道真係冇做過financial
俾心機做多幾年big4出嚟見吓世面先
Cfo of coz請返acct bk好make sense
但finance係deal driven,唔係back office driven

上面仲講到咩9野揸fit人
香港幾個核心業務有邊一瓣係關Big Four事
PB DCM ECM corpbank S&T
捱唔到強積金對沖
你講既 e d 所有業務都有cfo/coo的
30 都未有degree ?
你份工點
我唔係呢行
big4路數係要最少捱5年先有
把撚咩 大把鬼佬大粒嘢冇big4 底
做兩年 fin controller 考cfa 就俾佢空降香港啦
係咪諗多咗
唔識就潛水啦
我唔係唔同意你價值觀,但師兄未免低估 big4。呢行一來係有人中之龍入行,二來有人磨練完之後自己都長進咗。坐得入 partner 房既人十有九個都係人精黎,少一分實力都上唔到去。講唔留低果班,巿面上都不乏出去做 big4 四五年出去發展既上巿公司高層。真係無需多講。
師兄講果啲價值觀實際上所有 industry 都啱用,但 big4 呢行我勸師兄都係多聽聽 auditor bg 既人講好。
唔可能。一來 AI 自己都會係 Unanticipated 既會計問題上犯錯。二來 audit 牽涉到 check data feed 有冇錯,而AI 只能倚賴你既 data Feed 去回答指定問題。AI 好難做到更上一步。
三來公司盤數 係被轉化成數字前,佢首先係人類既活動。而核數係牽涉到衡量呢啲人類活動既 implications ,呢點又係無可能交俾 AI。例如話一間公司宣稱一個工程 做好 50% 進度,所以想 recognized 50% profit ,咁何以確認佢 50% finish 呢個 claim 係真?呢點一定係人類去做,落場睇,睇交件,搵結論。
四來都係最重要果樣野,係揹鍋,分配責任同信用。

經常見人問會計 律師 精算 呢啲專業會唔會俾 ai 取代,問得出既或多或少係低估專業(咁專業之所以係專業就因為作比常人腦海諗到既野更複雜嚴謹),又或是高估 AI 。
唔洗,有手有腳就入到無hd 都ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞